Chleb rodzynkowy

Smaczny chleb z płatkami owsianymi i rodzynkami z przepisu Jeffreya Hamelmana. Pomimo, ze jest to chleb rodzynkowy nie dodałam wszystkich rodzynek podanych w przepisie. Piekłam ten chleb 2 razy i zawsze ze zmniejszoną ilością rodzynek i według mnie jest to ilość optymalna. Chleb nie jest wówczas słodki i można go jeść nie tylko ze słodkim dodatkiem, czy serem, ale również z wędliną.

Składniki:
Zaczyn:

Ciasto chlebowe:

  • 590g mąki chlebowej pszennej
  • 180g mąki pszennej razowej
  • 460g wody
  • 20g soli
  • 5g drożdży instant
  • 90g płatków owsianych
  • 160g rodzynek sułtańskich (oryginał: 230g)
  • 300g zaczynu (podane powyżej, całość oprócz 2 łyżek)

Sposób przygotowania:

  1. 12- 16 godz. przed pieczeniem należy przygotować zaczyn. Wszystkie składniki na zaczyn wymieszać i pozostawić w misce przykrytej ściereczką na 12- 16 godz. w temperaturze 21°C.
  2. Po 12- 16 godz. należy zalać płatki owsiane wodą i odczekać kilka minut, aby płatki nasiąkły. Następnie należy dodać pozostałe składniki oprócz rodzynek. Zagniatać 3 minuty robotem kuchennym używając haka do zagniatania ciasta, na najniższej prędkości. (W razie potrzeby dolać troszkę wody. Zależy to od chłonności płatków owsianych). Ciasto powinno być dość miękkie. (Rodzynki je jeszcze osuszą). Następnie zagniatać kolejne 2,5- 3 minuty na drugiej prędkości. Dodać rodzynki i wymieszać na pierwszej prędkości tylko tyle, aby rodzynki się równomiernie rozmieściły. Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić na 1- 2 godz. w temperaturze 24,5°C. (Jeśli ciasto wyrasta 2 godz. należy złożyć je po godzinie).
  3. Dwa koszyki do wyrastania chleba posypać mąką. Ciasto wyłożyć na posypany mąką blat, podzielić na 2 części i uformować 2 bochenki. Przełożyć do koszyków złączeniem do góry, przykryć ściereczką i pozostawić na ok. 1 godz. w temperaturze 24,5°C.
  4. Piekarnik rozgrzać do temperatury 240°C.
  5. Chleb przełożyć ostrożnie z koszyka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, naciąć (np. żyletką) i szybko wsunąć do piekarnika. (Ja piekłam jeden chleb po drugim). Piec z parą przez 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 220°C i piec kolejne 25- 30min. (Piekłam 15min.).
  6. Chleb wyciągnąć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Smacznego.

Przepis pochodzi z książki „Chleb” Jeffrey Hamelman.

Chleb rodzynkowy

Chleb rodzynkowy

Powiązane przepisy