Zapraszam czytelników do rejestracji na stronie Domowe-Wypieki. Na zarejestrowanych czytelników czekają dodatkowe ciekawe udogodnienia .. własna książka kucharska, forum, własne albumy zdjęć. Czytaj więcej tutaj ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

chleb kokosowy bezglutenowy

Chleb jest bezglutenowy, mocno kokosowy. Jest smaczny i nie za suchy. Pasuje zarówno do słodkich dodatków, jak i pikantnych.  Można go upiec od czasu do czasu, ale ze względu na swoją intensywną nutę kokosową nie nadaje się jako chleb codzienny.

Składniki:

  • 100g mąki gryczanej (lub zmielonej kaszy gryczanej)
  • 250g uniwersalnej, jasnej mąki bezglutenowej
  • 1 opakowanie bezglutenowych drożdży instant (7g) lub 25g drożdży świeżych
  • 1 łyżeczka soli
  • 150g mleka kokosowego z puszki
  • 200ml wody
  • 2 łyżki miodu lub melasy
  • 2 łyżki oleju
  • 1 żółtko
  • 100g wiórków kokosowych

Sposób przygotowania:

  1. Jeśli używamy świeżych drożdży należy przygotować zaczyn. Drożdże pokruszyć i wymieszać z mąką gryczaną, miodem i lekko ciepłą wodą. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 10- 15 min. do wyrośnięcia. Do dużej miski wsypać mąkę bezglutenową, sól, mleko kokosowe, olej i wyrośnięty zaczyn. Ciasto wyrabiać przez 5 min. Na końcu dodać żółtko i wiórki kokosowe (odkładając 2 łyżki na bok).
  2. Jeśli używamy drożdży instant należy wymieszać je w misce z mąkami. Sól, mleko kokosowe, lekko ciepłą wodę, miód i olej wymieszać i dodać do miski z mąką. Ciasto wyrabiać przez 5 min. Na końcu dodać żółtko i wiórki kokosowe (odkładając 2 łyżki na bok).
  3. Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia.
  4. Formę keksową o długości 30cm wysmarować tłuszczem i posypać mąkę bezglutenową lub wiórkami kokosowymi.
  5. Ciasto delikatnie przemieszać i przełożyć do formy. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi swoją objętość (wypełni całą formę). Przed pieczeniem posypać odłożonymi wiórkami kokosowymi.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku, na drugiej szynie od dołu, ok. 45- 50min. w temperaturze 200°C. (Termoobieg nie jest zalecany). Jeśli kokos za szybko się przyrumieni, przykryć z góry formę folią aluminiową.
  7. Po upieczeniu chleb pozostawić na chwilę w formie, kolejno wyłożyć na kratkę z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Smacznego.

Lekko zmieniony przepis z książki: “Brot selbst gebacken” Kristiane Müller- Urban.

zegarek

Czas przygotowania:

ok. 20 min.
zegarek3

Czas oczekiwania:

ponad 1 godz.
zegarek3

Czas pieczenia:

ok. 45 min. 
porcje

Liczba porcji:

ok. 20
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

chleb kokosowy

chleb kokosowy bezglutenowy

chleb kokosowy

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony