Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

chleb kokosowy bezglutenowy

Chleb jest bezglutenowy, mocno kokosowy. Jest smaczny i nie za suchy. Pasuje zarówno do słodkich dodatków, jak i pikantnych.  Można go upiec od czasu do czasu, ale ze względu na swoją intensywną nutę kokosową nie nadaje się jako chleb codzienny.

Składniki:

  • 100g mąki gryczanej (lub zmielonej kaszy gryczanej)
  • 250g uniwersalnej, jasnej mąki bezglutenowej
  • 1 opakowanie bezglutenowych drożdży instant (7g) lub 25g drożdży świeżych
  • 1 łyżeczka soli
  • 150g mleka kokosowego z puszki
  • 200ml wody
  • 2 łyżki miodu lub melasy
  • 2 łyżki oleju
  • 1 żółtko
  • 100g wiórków kokosowych

Sposób przygotowania:

  1. Jeśli używamy świeżych drożdży należy przygotować zaczyn. Drożdże pokruszyć i wymieszać z mąką gryczaną, miodem i lekko ciepłą wodą. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 10- 15 min. do wyrośnięcia. Do dużej miski wsypać mąkę bezglutenową, sól, mleko kokosowe, olej i wyrośnięty zaczyn. Ciasto wyrabiać przez 5 min. Na końcu dodać żółtko i wiórki kokosowe (odkładając 2 łyżki na bok).
  2. Jeśli używamy drożdży instant należy wymieszać je w misce z mąkami. Sól, mleko kokosowe, lekko ciepłą wodę, miód i olej wymieszać i dodać do miski z mąką. Ciasto wyrabiać przez 5 min. Na końcu dodać żółtko i wiórki kokosowe (odkładając 2 łyżki na bok).
  3. Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia.
  4. Formę keksową o długości 30cm wysmarować tłuszczem i posypać mąkę bezglutenową lub wiórkami kokosowymi.
  5. Ciasto delikatnie przemieszać i przełożyć do formy. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi swoją objętość (wypełni całą formę). Przed pieczeniem posypać odłożonymi wiórkami kokosowymi.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku, na drugiej szynie od dołu, ok. 45- 50min. w temperaturze 200°C. (Termoobieg nie jest zalecany). Jeśli kokos za szybko się przyrumieni, przykryć z góry formę folią aluminiową.
  7. Po upieczeniu chleb pozostawić na chwilę w formie, kolejno wyłożyć na kratkę z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Smacznego.

Lekko zmieniony przepis z książki: “Brot selbst gebacken” Kristiane Müller- Urban.

zegarek

Czas przygotowania:

ok. 20 min.
zegarek3

Czas oczekiwania:

ponad 1 godz.
zegarek3

Czas pieczenia:

ok. 45 min. 
porcje

Liczba porcji:

ok. 20
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

chleb kokosowy

chleb kokosowy bezglutenowy

chleb kokosowy

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnie Komentarze

Tak, z kukurydzianą na pewno, bo też piekłam
Witam, ciasto Pyszne. Lecz napotkałem problem po upieczeniu strasznie się łamało...
Faktycznie przypomina keksa, ale jednak jest troszę inny. Można go potraktować j...
dzień doby właśnie robię placek korzenny i nie widzę proszku do pieczenia. Czy j...
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Ostatnio zarejestrowani

  • Oksana Yaremchuk-Konieva
  • Beata Orzechowska
  • Krzysztof Kowalski
  • ULA Rzeszotarska
  • Karolina Sandra Gierlitz
  • Barbara Romaniuk
  • Kasia Głąb
  • Elżbieta Marta Grabowska
  • Dorota
  • KAZIMIERA FRAMSKA
  • Alicja Zołańska
  • Monika Joanna Stelmaszyk
  • Sabina Miedziak
  • Ewelina
  • Mariusz Stfan Gutmański
  • Ola Sz
Początek strony