Chleb żytnio-pszenny na zakwasie

Chleb żytnio- pszenny z dodatkiem kminku i kolendry. Nie wszyscy przepadają za kminkiem. My właściwie też nie, dlatego pominęłam go w przepisie i dodałam jedynie kolendrę, która jest bardzo dobrze wyczuwalna i dzięki niej chleb ma przyjemny aromat. Chleb jest chrupiący i mało porowaty.

Składniki:
Zaczyn:

  • 156g mąki żytniej pełnoziarnistej (razowej typ 2000)
  • 130g wody
  • 8g zakwasu żytniego

Ciasto chlebowe:

  • zaczyn (podany powyżej)
  • 234g mąki pszennej typu 550
  • 136g wody
  • 7g kminku
  • 3g kolendry
  • 7g soli
  • 5g świeżych drożdży

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki na zaczyn wymieszać, miskę przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na 14- 16 godzin.
  2. Po 14- 16 godzinach wszystkie składniki na ciasto chlebowe połączyć i zagniatać robotem kuchennym (używając haka do zagniatania ciasta) przez 3 minuty na najniższych obrotach. Następnie zwiększyć obroty o 1 stopień i zagniatać ciasto przez kolejne 7- 10 minut. (Ciasto powinno być elastyczne).
  3. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 1 godz. (najlepiej w temperaturze 25- 26°C).
  4. Koszyk do wyrastania chleba posypać mąką. Z ciasta uformować bochenek, przełożyć do koszyka złączeniem do góry, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 50- 60 minut.

Chleb zytnio-pszenny

  1. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i naciąć w paru miejscach. (Delikatnie naciąć np. żyletką, nie naciskając na ciasto).
  2. Piec w nagrzanym piekarniku 15minut w temperaturze 250°C z parą i następnie 25 minut w temperaturze 230°C bez pary.

Smacznego.

Przepis pochodzi z blogu Lutza.

Chleb żytnio-pszenny na zakwasie

Chleb żytnio-pszenny