Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Chleb pszenny pełnoziarnisty z ziarnami

Tym razem upiekłam chleb pszenny pełnoziarnisty na zakwasie Jeffreya Hamelmana znaleziony na blogu Lutza. Chleb piecze się na mące pszennej i pszennej pełnoziarnistej, na zakwasie z małą domieszką drożdży. Chleb ma chrupiącą skórkę oraz miękki, średnio porowaty miąższ zawierający zdrowe ziarna siemienia lnianego, sezamu oraz słonecznika.

Składniki:
Zaczyn pszenny:

Ziarna:

  • 63g ziaren (np. siemienia lnianego, sezamu i słonecznika)
  • 75g wody
  • 8g soli

Ciasto chlebowe:

  • Zaczyn pszenny (podany powyżej)
  • ziarna (podane powyżej)
  • 132g mąki pszennej typu 550
  • 175g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 135g wody
  • 4g świeżych drożdży
  • 10g miodu

Sposób przygotowania:

  1. 16 godzin przed pieczeniem (najlepiej wieczorem) należy przygotować zaczyn i ziarna. Wszystkie składniki na zaczyn wymieszać, miskę przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na 16 godzin. Ziarna wymieszać z wodą i solą i pozostawić na 3 godziny. (lepiej dłużej), a następnie wstawić do lodówki. (Ja pozostawiłam przykrytą miskę z ziarnami i wodą na noc, na blacie).
  2. Po 16 godzinach wszystkie składniki na ciasto chlebowe połączyć i zagniatać robotem kuchennym (używając haka do zagniatania ciasta) przez 5 minut na najniższych obrotach, następnie zwiększyć obroty o 1 stopień i zagniatać ciasto przez kolejne 10- 15 minut.
  3. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny. W połowie, czyli po 45 minutach, złożyć raz ciasto.
  4. Koszyk do wyrastania chleba posypać mąką. Z ciasta uformować bochenek, przełożyć do koszyka złączeniem do góry, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1 godz. (optymalnie w temperaturze 24°C).

05

  1. Piekarnik rozgrzać do 250°C.
  2. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i naciąć w paru miejscach. (Delikatnie naciąć np. żyletką, nie naciskając na ciasto). Chleb wstawić do nagrzanego piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 220°C i piec z parą ok. 40- 45 minut. Następnie wyciągnąć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Smacznego.

Chleb pszenny pełnoziarnisty z ziarnami

Chleb pszenny z ziarnami

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony