Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Bajgle

To charakterystyczne drożdżowe bułeczki kuchni żydowskiej. Najczęściej spotykane są z sezamem, makiem lub bez posypki. Skórkę mają twardą, chrupiącą, a w środku są mięciutkie. Ciasto jest sprężyste i bardzo fajnie formułuje się z niego krążki.

Składniki:

  • 500g mąki pszennej
  • 40g drożdży
  • ¼ litra lekko ciepłej wody
  • 50g masła
  • 1 łyżeczka soli (może być troszkę więcej)

Dodatkowo:

  • trochę oleju
  • 1 jajko
  • sezam

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wsypać do dużej miski.
  2. Drożdże rozpuścić w 1/8 litra lekko ciepłej wody.
  3. W mące zrobić wgłębienie. Wlać rozpuszczone drożdże. Zasypać lekko mąką i pozostawić na ok. 10min., aż drożdże wyrosną.
  4. W tym czasie rozpuścić masło i pozostawić do ostygnięcia.
  5. Do mąki z wyrośniętymi drożdżami dodać sól, rozpuszczone masło i 1/8 litra lekko ciepłej wody. Ciasto miksować mikserem, używając mieszadeł hakowych do wyrabiania ciasta, 8- 10min. Ręce posmarować olejem i ciasto jeszcze raz zagnieść ręcznie. Ciasto  przykryć ściereczką i odstawić na ok. 1 godz. aż podwoi swoją objętość.
  6. Dwie blachy posmarować olejem, margaryną lub wyłożyć papierem do pieczenia. (Posmarowałam margaryną, ale jednak polecam papier do pieczenia.)
  7. Ciasto jeszcze raz zagnieść. Podzielić na 8 części. Z każdej część uformować wałek o długości ok. 30- 35cm. Końce dobrze razem skleić, tworząc krążki.

02

  1. Przygotować miskę z ciepłą wodą. Uformowane bajgle zanurzać na chwilę, jeden po drugim, w misce z wodą (Bajgiel trzymać dwoma rękami). Osączyć z wody i ułożyć po 4 na blasze.
  2. Bajgle posmarować z góry rozkłóconym jajkiem i posypać grubo sezamem.
  3. Pozostawić na 10min.

03

  1. Piec, jedną blachę po drugiej, w nagrzanym piekarniku około 25min. w temperaturze 225°C (termoobieg: 200°C).

Przepis pochodzi z książki: „Brot und Kleingebäck”. GU

zegarek

Czas przygotowania:

około 40 min.
zegarek3
 

Czas pieczenia jednej blachy:

około 25 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

około 1 godz. 20 min.
porcje

Liczba sztuk:

8
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski
kcal Wartości odżywcze (porcja):

354 kcal/ 1481kJ

Białko: 15g, Tłuszcz: 14g, Węglowodany: 49g

Bajgle

Bajgle

Obserwuj Domowe-Wypieki na:

Facebook Google+ Twitter Pinterest Instagram

Udostępnij przepis znajomym na:

Facebook Google+ Twitter Pinterest Instagram
Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Pokaż więcej
English French German Italian Russian Spanish

Fani Na Google+

Zdjęcia Użytkowników

Obecnie brak dostępnych zdjęć.

Fani Na Facebook'u

Ostatnie Komentarze

Witam, dzisaj robilam pierwszy raz. Wyszedl rewelacyjny- tak sądzą moje króliki ...
Polecam zdecydowanie ten przepis - babka wyrosła, jest mega puszysta i bardzo ad...
Czy mogłabym zamiast jabłek dac brzoskwinie z puszki? Na przykład do środka do m...
Rewelacja! Zrobiłam dzisiaj zebrę z tego przepisu i wyszła idealna, mięciutka, p...
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony