Bułeczki delikatnie cytrynowe

Bardzo puszyste i delikatne bułeczki. Cudownie pachnące cytryną. Bułeczki można odrywać i jeść same lub np. z masłem i konfiturą.

Składniki:

  • 300g mąki pszennej
  • 6g drożdży świeżych lub 1 łyżeczka drożdży instant
  • 100ml mleka
  • 60g cukru
  • 60g rozpuszczonego i ostudzonego masła
  • 2 jajka
  • skórka starta z jednej cytryny
  • ¾ łyżeczki soli

Dodatkowo:

  • 1 jajko
  • migdały w płatach lub kawałkach

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wsypać do dużej miski. W środku zrobić wgłębienie i wkruszyć drożdże. Rozpuścić je w części lekko ciepłego mleka rozrobionego z 1 łyżeczką cukru. Pozostawić na 5 minut, aby zaczyn wyrósł. Następnie dodać resztę składników, wlewając powoli mleko i wyrabiająć ciasto ok. 10 minut. Ciasto ma być miękkie i elastyczne. Jest również bardzo klejące. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. (Trwa to ok. 1- 1,5 godziny).
  2. Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. (Zamiast papieru można wysmarować tortownicę masłem). Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat posypany mąką. Podzielić na 9 równych części. Z każdej formować bułeczkę i wkładać do tortownicy (jedną bułeczkę do środka, resztę wkoło). Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia (na ok. 1- 1,5 godziny).

2

  1. Bułki posmarować rozkłóconym jajkiem z łyżeczką wodyi posypać migdałami.
  2. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 200°C. Pozostawić do ostygnięcia.

Przepis z blogu Majanki.

zegarek

Czas przygotowania:

ok. 20 minut
zegarek3

Czas oczekiwania:

do 3 godzin
zegarek2

Czas pieczenia:

ok. 20 minut
porcje

Liczba sztuk:

9
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Bułeczki delikatnie cytrynowe

Bułeczki delikatnie cytrynowe