Dżem z kiwi i bananów

Bardzo szybki do przygotowania dżem z kiwi i bananów. Substancją żelującą jest agar. Pokrojone owoce gotuje się z cukrem i agarem przez 15 minut i już dżem prawie gotowy. Wystarczy poczekać, aż ostygnie i stężeje.

Składniki:

  • 350g kiwi (waga bez skórki)
  • 150g bananów (waga bez skórki)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 200g cukru
  • 1 płaska łyżeczka Agar- agar

Sposób przygotowania:

  1. Banany i kiwi pokroić w bardzo drobną kostkę.
  2. Owoce przełożyć do garnka, dodać sok z cytryny, cukier i agar. Gotować na niedużym ogniu 15 minut, mieszając od czasu do czasu. Dżem przelać do 2 słoiczków, każdy po 250ml. Zakręcić i postawić na 10 minut na zakrętce.
zegarek

Czas przygotowania:

około 20 min.
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

Dżem z kiwi i bananów