Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Lody waniliowe

Pyszne, kremowe, domowe lody o smaku waniliowym. Klasyka wśród lodów.

Składniki:

  • 300 ml mleka
  • 300 ml słodkiej śmietany 30- 36%
  • 5 żółtek
  • 1 laska wanilii
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 90 g cukru

Sposób przygotowania:

  1. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż i za pomocą noża wyciągnąć ziarenka.
  2. Do garnka wlać mleko i 200 ml słodkiej śmietany. Dodać laskę wanilii z ziarenkami. Zagotować.
  3. W tym czasie utrzeć żółtka z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Ugotowane mleko ściągnąć z pieca i wyciągnąć laskę wanilii. Gorące mleko wlewać cienkim strumieniem do masy jajecznej, ciągle miksując na najwyższych obrotach. (Polecam przelać mleko przez sitko. Wlewać powoli, aby żółtka się nie zwarzyły).
  4. Całą masę przelać z powrotem do garnka i podgrzewać na małej mocy palnika, mieszając łyżką, aż masa lekko zgęstnieje i będzie utrzymywać się na tylnej stronie łyżki. (Trwa to ok. 5 minut. Należy się nie śpieszyć i nie zwiększać mocy palnika. Masy nie można za mocno podgrzać, bo się zwarzy). Masę pozostawić do ostygnięcia. Następnie schłodzić w lodówce.
  5. 100 g śmietany ubić na sztywno i wmieszać do chłodnej masy.
  6. Masę przelać do maszyny do lodów i postępować zgodnie z zaleceniem producenta. (Maszyna powinna mieć co najmniej ok. 1,5 litra pojemności). Gotową masę przełożyć do pojemnika przeznaczonego do mrożenia, przykryć i włożyć do zamrażarki na ok. 2 godziny, aby można było formować gałki.
  7. Lody można przygotować również bez maszyny. Masę przelać do pojemnika przeznaczonego do mrożenia i wstawić do zamrażarki na parę godzin do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Regularnie wyciągać masę i miksować, aby nie utworzyły się kryształki lodów. (Miksować co pół godziny przez pierwsze 5 godzin. Następnie pozostawić, aby lody zamarzły do odpowiedniej konsystencji).

Uwaga:

  • Gdyby lody długo przebywały w zamrażarce, należy wyciągnąć je przed podaniem ok. 15 minut wcześniej, aby lekko zmiękły.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość:

ponad 1 litr

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Lody waniliowe Lody waniliowe

Dodaj komentarz
  • Brak komentarzy

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony