Mrożone banany w czekoladzie

Banany w czekoladzie na zimno. Smakują niczym lody ;). Zdrowa przekąska na upały.

Składniki:

  • 3 banany
  • ok. 150 g czekolady (u mnie gorzka)
  • 1 łyżka oleju np. rzepakowego

Posypka do wyboru:

  • krokant
  • posiekane orzechy lub migdały
  • posypka cukrowa
  • wiórki kokosowe

Dodatkowo:

  • 6 patyczków do lodów

Sposób przygotowania:

  1. Banany obrać ze skórki i przekroić na pół. W każdą połówkę wbić patyczek do lodów. (Użyłam grubych słomek). Banany ułożyć na desce wyłożonej papierem do pieczenia i włożyć do zamrażarki na ok. 1- 1,5 godziny.
  2. Po tym czasie czekoladę posiekać i razem z olejem roztopić w kąpieli wodnej.
  3. Przy pomocy łyżeczki polewać szybko banany roztopioną czekoladą. (Czekolada szybko zastyga). Od razu posypać wybraną posypką.
  4. Podawać od razu lub ułożyć z powrotem na desce z papierem i włożyć do zamrażarki na ok. 1 godziny, aby czekolada stwardniała. (Dłużej mrożone banany robią się bardzo twarde. Mocno zmrożone należy wyciągnąć ok. 10- 15 minut wcześniej przed spożyciem, aby lekko zmiękły).

Czas:

Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

6

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Mrożone banany w czekoladzie Mrożone banany w czekoladzie Mrożone banany w czekoladzie