Zapraszam czytelników do rejestracji na stronie Domowe-Wypieki. Na zarejestrowanych czytelników czekają dodatkowe ciekawe udogodnienia .. własna książka kucharska, forum, własne albumy zdjęć. Czytaj więcej tutaj ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Lody dyniowe z czekoladą

Szybkie lody z puree z dyni i słodkiego mleka skondensowanego z kawałkami czekolady. Lody są kremowe i mają bardzo ciekawy smak.

Dzieci nie bardzo miały na nie ochotę, gdy usłyszały słowo "dyniowe", więc obróciłam to w żart i stanowczo stwierdziłam, że są to lody pomarańczowe. Jak dzieci zjadły, i to ze smakiem, to wyznałam im prawdę ;).

Składniki:

  • 200g puree z dyni Hokkaido (przepis tutaj)
  • ½ łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 puszka słodkiego mleka skondensowanego (400g)
  • 500g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 50g gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

  1. Puree z dyni, cynamon i mleko skondensowane słodzone wymieszać trzepaczką lub zmiksować na gładką masę.
  2. Czekoladę posiekać. Odstawić na bok.
  3. Osobno ubić śmietanę na sztywno. Dodać do przygotowanej masy dyniowej i wymieszać delikatnie, przy pomocy szpatułki (lub łyżki drewnianej).
  4. Na końcu wmieszać delikatnie kawałki czekolady.
  5. Gotową masę przełożyć do formy keksowej (o długości 30cm) wyłożonej folią spożywczą lub innego pojemnika przeznaczonego do mrożenia. Masę przykryć z góry folią spożywczą lub pokrywką i wstawić do zamrażalnika na 5- 6 godzin lub na noc. (Jeśli lody przebywają długo w zamrażalniku, dobrze jest je wyciągnąć na ok. 20 min. przed podaniem, aby nieco zmiękły).

Smacznego.

Lody dyniowe z czekoladą

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Polub nas na ...

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony