Gofry waniliowo- jogurtowe

Chrupiące gofry waniliowe przygotowane na jogurcie waniliowym.

Składniki:

  • 75g masła
  • 50g cukru pudru
  • 75g mąki pszennej
  • 75g skrobi lub mąki ziemniaczanej
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200g jogurtu o smaku waniliowym

Dodatkowo:

  • trochę masła do posmarowania gofrownicy

Sposób przygotowania:

  1. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Odstawić na bok.
  2. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na jasną masę.
  3. Dalej miksując, dodawać stopniowo po jednym jajku, a następnie jogurt.
  4. Mąkę wmieszać szpatułką lub krótko mikserem na niskich obrotach. Ciasto pozostawić na chwilę (ok. 15 minut), aby odpoczęło.
  5. Gofrownicę rozgrzać i przed smażeniem posmarować ją masłem, przy pomocy silikonowego pędzelka. Gofry smażyć po parę minut na złoty kolor.
  6. Usmażone gofry najlepiej wyłożyć na chwilę na kratkę kuchenną, wtedy zrobią się bardziej chrupiące.
  7. Do gofrów pasuje dowolny słodki dodatek np. bita śmietana, cukier puder, dżem, sos waniliowy, mus jabłkowy lub świeże owoce. (U mnie jogurt waniliowy i pomarańcza).

Uwaga:

  • Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 5 gofrów w kształcie serc

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Gofry waniliowo- jogurtowe Gofry waniliowo- jogurtowe Gofry waniliowo- jogurtowe