Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Gofry tradycyjne

Składniki:

  • 300g mąki
  • 75g cukru
  • 100g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • ½ litra letniego mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki wymieszać, tak aby powstała jednolita masa. Ciasto odstawić na chwilę.
  2. Gofrownicę rozgrzać i przed smażeniem posmarować masłem.
  3. Gofry smażyć na złoty kolor.
  4. Usmażone gofry najlepiej wyłożyć na chwilę na kratkę z piekarnika, wtedy zrobią się bardziej chrupiące.
  5. Do gofrów pasuje dowolny słodki dodatek np. bita śmietana, cukier puder, marmolada, dżem, sos waniliowy, mus jabłkowy lub świeże owoce.
zegarek

Czas przygotowania:

około 20 min.
porcje

Liczba porcji:

11 gofrów w kształcie serc

trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Gofry tradycyjne

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

  • Joanna

    Kaju 100g masła jest do ciasta. Do posmarowania gofrownicy musisz mieć dodatkowe masło ;-)

  • Dom Kaja

    Joasiu, a to masło to do ciasta, czy wysmarowania gofrownicy?

  • Artur

    Witam,
    Trafiłem na tą stronę w poszukiwaniu przepisu na coś innego, ale zatrzymałem się chwilę przy moim ulubionym deserze - gofrach. Pomijając inne przepisy to przy tzw "Gofrach tradycyjnych" muszę napisać jedną uwagę.
    Rozumiem, że gofry na proszku do pieczenia robi się szybko, ale jeśli to maja być gofry "tradycyjne" to nie powinny być robione na proszku do pieczenia, tylko na drożdżach. Dodatkowo tradycja zobowiązuje do stosowania specjalnej patelni do gofrów - wbrew pozorom rozwiązanie o wiele lepsze niż większość tanich i o małej mocy maszynek elektrycznych.

    To na koniec mały przepis (ilościowa modyfikacja starego przepisu - w oryginale 1/2 kopy jaj ):

    - 5-6 żółtek (białka niepotrzebne -można zrobić kokosanki/bezy)
    - 100g masła (rozpuścić)
    - 50 g smalcu (rozpuścić)
    - 2-3 czubate łyżki cukru
    - 0,5 kg mąki pszennej
    - mleko
    - drożdże

    Małą ilość drożdży rozprowadzić w małej ilości mleka z dodatkiem łyżeczki cukru (aby zaczęły być aktywne). Jak drożdże będą już dobrze działać zmieszać wszystkie składniki dodając tyle mleka, aby powstało ciasto o konsystencji zbliżonej do naleśnikowego.
    Odstawić aż urośnie
    Piec.
    Jeść ;)
    Pozdrawiam,

  • Patrycja

    pycha mniam normalnie :P :lol: :o

  • Joanna

    Agato a jak je studzisz? nie układaj ich czasami jeden na drugim. Gofry muszą leżeć pojedynczo i najlepiej na kratce z piekarnika, a nie na talerzu.
    Ważna jest również gofrownica. Powinna mieć co najmniej 1000 Watt. Z gofrownicy o niskiej mocy nie uzyskasz chrupiących gofrów.

  • Agata

    Super przepis, ale gofry wyszły strasznie "gumowate". Co można z tym zrobić

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony