Zapraszam czytelników do rejestracji na stronie Domowe-Wypieki. Na zarejestrowanych czytelników czekają dodatkowe ciekawe udogodnienia .. własna książka kucharska, forum, własne albumy zdjęć. Czytaj więcej tutaj ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Gofry biszkoptowe

Gofry biszkoptowe to nic innego jak biszkopt z gofrownicy ;). Do gofrów przygotowałam kisiel jagodowy. Oczywiście pasuje również inny  słodki dodatek.Wyszły bardzo chrupiące. Tylko pamiętajcie, aby na chwilę pozostawić je na kratce z piekarnika. Polecam.

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • ½ szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • trochę masła do posmarowania gofrownicy

Kisiel jagodowy:

  • 100g jagód (świeżych lub mrożonych)
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki budyniu waniliowego

Sposób przygotowania:

  1. Oddzielić żółtka od białek.
  2. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku.
  3. W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać.
  4. Gofrownicę rozgrzać i przed smażeniem posmarować masłem przy pomocy pędzla.
  5. Gofry smażyć na złoty kolor.
  6. Usmażone gofry najlepiej wyłożyć na chwilę na kratkę z piekarnika, wtedy zrobią się bardziej chrupiące.
  7. Jagody razem z cukrem i  ¼ szklanki wody zagotować.
  8. Budyń wymieszać w niewielkiej ilości wody. Dodać do gotujących się jagód. Gotować, aż zgęstnieje.
  9. Podawać z goframi.
zegarek

Czas przygotowania:

około 15 min.
porcje

Liczba porcji:

7 gofrów w kształcie serc

trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Gofry biszkoptowe

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony