Deser bezowy z owocami

Pyszny deser z owoców sezonowych, bitej śmietany i pokruszonych bez. Deser jest ekspresowy w przygotowaniu. Idealny szczególnie z letnimi owocami.

Składniki na ok. 4 porcje:

  • 400 g słodkiej śmietanki 30- 36%, schłodzonej
  • 60- 100 g bez (kupnych lub z przepisu: "Bezy")
  • ok. 300 g jeżyn (lub np. malin, kiwi, winogrona, truskawek, porzeczek, wiśni)*

Sposób przygotowania:

  1. Owoce umyć i osuszyć. Pokroić na kawałki. (Drobne owoce pozostawić w całości).
  2. Bezy pokruszyć na grube kawałki.
  3. Śmietanę ubić na sztywno.
  4. Połowę owoców rozłożyć do szklanek lub pucharków. Na nie wyłożyć połowę bitej śmietany i połowę pokruszonych bez. Następnie wyłożyć resztę owoców, resztę bitej śmietany i bezy.
  5. Podawać najlepiej od razu po przygotowaniu.

Uwaga:

  • Można użyć również owoce mrożone. Należy je najpierw pozostawić do rozmrożenia i odsączyć z soku.

Czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 4

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Deser bezowy z owocami Deser bezowy z owocami Deser bezowy z owocami