Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Pieczone jabłka z orzechami i bezą

Bardzo proste do przygotowania, nie za słodkie i smaczne. W sam raz na zimową porę. Najlepsze na ciepło.

 Składniki:

  • 4-5 jabłek
  • 3 łyżeczki cukru
  • 100g gęstej kwaśnej śmietany
  • 100g mielonych orzechów (lub migdałów)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 białko
  • 2 łyżki cukru pudru
  • płatki migdałowe

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka umyć i przekroić na pół. Wydrążyć gniazda nasienne.
  2. Śmietanę wymieszać z cukrem, orzechami i cynamonem. Napełnić wydrążone jabłka (może być kopiato).
  3. Połówki jabłek ułożyć w naczyniu żaroodpornym.

02

  1. Piec w nagrzanym piekarniku około 30- 40min. w temperaturze 160°C.
  2. Białko ubić na sztywno. Dalej ubijając dodać cukier puder. Bezę przełożyć do szprycy i udekorować nią połówki jabłek. Posypać płatkami migdałowymi. Zapiec przed kolejne 10 min. do zarumienienia.
  3. Podawać od razu na ciepło.

Smacznego Smile.

zegarek

Czas przygotowania:

około 15 min.
zegarek3

Czas pieczenia

około 50 min.
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Pieczone jabłka z orzechami i bezą

Pieczone jabłka z orzechami i bezą

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnie Komentarze

Powiedziałabym, że grzałka dolna wysiadła lub słabo grzeje.
Tak więc jak obiecałam zrobiłam bezy z dodatkiem galaretki. Do dwóch ubitych bia...
obre pytanie. Trzeba to sprawdzić, bo nie wiem, czy galaretka się rozpuści i na ...
Daję zwykły biały cukier kryształ. Można użyć także drobnego cukru do wypieków.
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Ostatnio zarejestrowani

  • Barbara Bodys
  • TERESA MARIA STASICKA
  • IREK RAFAL WERESA
  • Sylwia Bachara
  • Sylwia Bachara
  • Mamutkowa
  • Katarzyna
  • Szkolenia Bhp Tomasz Bielski
  • Monika Zdanowicz
  • Gabriela
  • Oksana Yaremchuk-Konieva
  • Beata Orzechowska
  • Krzysztof Kowalski
  • ULA Rzeszotarska
  • Karolina Sandra Gierlitz
  • Barbara Romaniuk
Początek strony