Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Pieczone jabłka z orzechami i bezą

Bardzo proste do przygotowania, nie za słodkie i smaczne. W sam raz na zimową porę. Najlepsze na ciepło.

 Składniki:

  • 4-5 jabłek
  • 3 łyżeczki cukru
  • 100g gęstej kwaśnej śmietany
  • 100g mielonych orzechów (lub migdałów)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 białko
  • 2 łyżki cukru pudru
  • płatki migdałowe

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka umyć i przekroić na pół. Wydrążyć gniazda nasienne.
  2. Śmietanę wymieszać z cukrem, orzechami i cynamonem. Napełnić wydrążone jabłka (może być kopiato).
  3. Połówki jabłek ułożyć w naczyniu żaroodpornym.

02

  1. Piec w nagrzanym piekarniku około 30- 40min. w temperaturze 160°C.
  2. Białko ubić na sztywno. Dalej ubijając dodać cukier puder. Bezę przełożyć do szprycy i udekorować nią połówki jabłek. Posypać płatkami migdałowymi. Zapiec przed kolejne 10 min. do zarumienienia.
  3. Podawać od razu na ciepło.

Smacznego Smile.

zegarek

Czas przygotowania:

około 15 min.
zegarek3

Czas pieczenia

około 50 min.
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Pieczone jabłka z orzechami i bezą

Pieczone jabłka z orzechami i bezą

Obserwuj Domowe-Wypieki na:

Facebook Google+ Twitter Pinterest Instagram

Udostępnij przepis znajomym na:

Facebook Google+ Twitter Pinterest Instagram
Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

English French German Italian Russian Spanish

Fani Na Google+

Zdjęcia Użytkowników

Fani Na Facebook'u

Ostatnie Komentarze

Tak, zastyga bardzo szybko. To najtrudniejszy etap w tym przepisie. Gdyby nie wy...
Dziękuję za odpowiedź
Jak zrobię swoje, podeślę Ci zdjęcie! Mam trochę inny p...
To dobrze A czy po rozsmarowaniu karmelu na blacie ciasta trzeba na prawdę tak ...
Agnieszko, tortownica o średnicy 24 cm (patrz punkt 3). Wysokości nie mierzyłam....
Aleksandro, jest twarda, ale spokojnie da się ją pogryźć
Początek strony