Banany w gęstym cieście naleśnikowym z nutą kokosową. Bardzo smaczna i szybka przekąska, która najlepiej smakuje na ciepło.
Składniki na ok. 30 sztuk:
- 5 bananów
- 150g mąki pszennej
- 20g wiórków kokosowych (= 3 łyżki)
- 100ml mleka
- 2 jajka
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
- Do miski wsypać mąkę, wiórki kokosowe, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Dodać jajka i mleko. Całość zmiksować na gładką masę. (Ciasto powinno być dość gęste, aby utrzymywało się na bananie).
- Banany obrać, każdego pokroić na 3 części, a każdą część przekroić wzdłuż na pół (tak, że z jednego banana powstanie 6 kawałków).
- Kawałki bananów zanurzać w cieście, przy pomocy dwóch widelców wyciągać i odczekać chwilę, aż nadmiar ciasta spłynie.
- Smażyć na głębokim oleju, z dwóch stron, do zarumienienia. Usmażone banany wykładać na ręczniki papierowe, aby ociekły z tłuszczu. Gotowe posypać cukrem pudrem.
Całkowity czas przygotowania: |
||
Ilość sztuk: |
ok. 30 |
|
Trudność: | łatwe | |
Koszt: | niski |