Mini pączki bezglutenowe z mascarpone

Małe pączusie bezglutenowe na drożdżach, z dodatkiem serka mascarpone. Obtoczone są w cukrze z cynamonem. Pączki mają dość grubą, chrupiącą skórkę i miękki środek. Najsmaczniejsze zaraz po usmażeniu.

Składniki na ok. 20 sztuk:

Ciasto:

  • 40ml mleka
  • 15g świeżych drożdży
  • 150g mąki jaglanej (lub zmielonej na mąkę kaszy jaglanej)
  • 50g mąki ryżowej (lub zmielonego na mąkę ryżu)
  • 50g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka zmielonych łusek nasion babki jajowatej (gemahlene Flohsamenschalen, opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka masła
  • 2 łyżki cukru
  • 1 jajko (najlepiej duże, rozmiar L)
  • 150g serka mascarpone

Do posypania:

  • ok. 40g cukru
  • ½ łyżeczki cynamonu

Dodatkowo:

  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę jaglaną, ryżową, skrobię i zmielone łuski wymieszać w miseczce.
  2. Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i łyżką mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
  3. Masło roztopić i ostudzić.
  4. Jajko z resztą cukru utrzeć mikserem na najwyższych obrotach na jasną, puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo mascarpone i roztopione masło. Mikser wyłączyć. Dodać zaczyn i mąkę. Wymieszać łyżką drewnianą (ciasto jest klejące), przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (ok. 1 godziny).
  5. W miseczce wymieszać cukier z cynamonem.
  6. Z wyrośniętego ciasta formować małe kulki, o średnicy ok. 4cm.
  7. Smażyć na oleju z obu stron. (Temperatura tłuszczu powinna wynosić ok. 175°C). Usmażone pączki układać na ręczniku papierowym i od razu obtaczać w cukrze z cynamonem.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 20

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Mini pączki bezglutenowe z mascarpone Mini pączki bezglutenowe z mascarpone Mini pączki bezglutenowe z mascarpone