Amerykany

Amerykany to duże, okrągłe ciastka z ciasta ucieranego oblane najczęściej lukrem, ale może być również czekolada. Ciastka są miękkie i puszyste w środku. To szczególnie przysmak dziecięcy, dlatego polecam udekorować je kolorowymi drażetkami, roztopioną czekoladą, posypką cukrową itp.

Składniki na 12 sztuk:

Ciasto ucierane:

  • 100g masła (lub margaryny)
  • 80g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 2 jajka (rozmiar M)
  • 250g mąki pszennej
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (opakowanie na 500ml mleka)
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki mleka

Lukier:

  • 200g cukru pudru
  • ok. 4 łyżek soku z cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę, proszek do pieczenia i budyń w proszku wymieszać. Odstawić na bok.
  2. Miękkie masło (lub margarynę), cukier, cukier waniliowy i sól utrzeć mikserem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać po kolei po jednym jajku. (Każde jajko miksować 1 minutę).
  3. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać na przemian mąkę i mleko. (Miksować krótko, tylko do połączenia się składników).
  4. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na blachę wyłożyć 12 kleksów z ciasta.

2

  1. Uformować z nich okrągłe placuszki, zachowując odstęp. (Jeśli ciasto będzie kleiło się do łyżki, można ją zamoczyć w wodzie).

3

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20- 25 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Pozostawić do ostygnięcia.

4

  1. Przygotować lukier: Przesiany cukier puder i sok z cytryny rozetrzeć na gładką masę. (Lukier powinien być dość gęsty, aby dobrze pokrył powierzchnię ciastek). Płaską stronę ciastek posmarować lukrem.

Uwaga:

  • Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Źródło: Przepis pochodzi z gazety: „Rezepte pur”.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość sztuk:

12

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Amerykany Amerykany AmerykanyAmerykany