Walentynkowe cake pops

Ciasteczkowe lizaki na patykach z czerwonego ciasta piaskowego i serka mascarpone. Oblane są białą czekoladą i udekorowane cukrowymi serduszkami.

Jeśli chcecie uzyskać cake pops czerwone w środku to do surowego ciasta należy wmieszać trochę czerwonego barwnika spożywczego.

Składniki na ok. 20 sztuk:

  • 400g ciasta ucieranego (u mnie z przepisu: "Babka z sercem". Zrobiłam ciasto babkowe czerwone)
  • 200g serka mascarpone lub kremowego typu Philadelphia
  • ok. 200g białej kuwertury lub czekolady
  • 1 łyżeczka oleju
  • serduszka cukrowe
  • patyczki do cake pops lub lizaków

Sposób przygotowania:

  1. Przypieczone brzegi ciasta odkroić. (Nie jest to konieczne, ale jeśli to zrobimy, otrzymamy ładne ciasto ze środka). Ciasto dokładnie pokruszyć rękami. Dodać serek i zagnieść na jednolitą masę. (Masa nie powinna się kruszyć, ani kleić do rąk).

2

  1. Z masy formować kulki o średnicy 3,5cm (o wadze 30g) i układać na desce wyłożonej papierem do pieczenia. Deskę z kulkami wstawić na 30 minut do lodówki.
  2. Kuwerturę (lub czekoladę) posiekać i roztopić w kąpieli wodnej razem z łyżeczką oleju. (W razie potrzeby proszę wcześniej przeczytać artykuł: o roztapianiu czekolady).
  3. Końcówkę patyczka zanurzyć na głębokość ok. 1 cm w roztopionej czekoladzie i włożyć w środek kulki. Kulki układać ponownie na desce patyczkiem do góry. Wstawić ponownie na ok. 30 minut do lodówki.

3

  1. Czekoladę ponownie podgrzać. Trzymając za patyczek zanurzać kulki w czekoladzie, poczekać, aż nadmiar czekolady spłynie z powrotem do miski, ostukując patyczkiem o brzeg miski.
  2. Gotowe cake pops układać na specjalnej podstawce do cake pops lub wbić patyczki w styropian, ewentualnie układać na papierze do pieczenia patyczkiem do góry.
  3. Ozdobić cukrowymi serduszkami i pozostawić, aby czekolada zastygła.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 20

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: średni
Walentynkowe cake pops Walentynkowe cake pops Walentynkowe cake pops