Bezowe choinki

Zielone bezy w kształcie choinek ozdobione kolorową, cukrową posypką. Bezy są dość duże i całe chrupiące. Dzieci będą zachwycone.

Pieczesz bezy po raz pierwszy, przeczytaj najpierw poradnik: "Jak zrobić bezy?"

Składniki na ok. 10 sztuk:

  • 3 białka
  • 150g cukru
  • szczypta soli
  • zielony barwnik spożywczy barwniki w żelu lub proszku
  • posypka cukrowa

Sposób przygotowania:

  1. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać stopniowo cukier.
  2. Gdy piana będzie sztywna, lśniąca i cukier się rozpuści, dalej miksując dodać trochę zielonego barwnika spożywczego. Miksować, aż piana równomiernie się zabarwi.
  3. Przełożyć pianę do rękawa cukierniczego z dużą końcówką w kształcie otwartej gwiazdy.
  4. Wyciskać bezy okrężnym ruchem o średnicy ok. 6cm i wysokości ok. 7cm na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, pozostawiając odstępy między bezami.

2

  1. Bezy posypać posypką cukrową.

3

  1. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 100°C (termoobieg lub grzałka góra- dół) przez 3 godziny, aż bezy będą dobrze wysuszone w środku. Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić bezy do ostygnięcia.
  2. Przechowywać w suchym, szczelnym pojemniku lub puszce.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 10

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: niski
Bezowe choinki Bezowe choinki Bezowe choinki