Babeczki gniazdka

Wielkanocne babeczki w kształcie gniazdka z jajkami. Ciasto na babeczki to to samo ciasto, jak na babkę budyniową. Używając budyni bezglutenowych, otrzymamy babeczki bezglutenowe :) Gniazdka zrobione są z ganache i obsypane posypką czekoladową, a w środku udekorowane kolorowymi jajeczkami.

Ganache najlepiej przygotować dzień wcześniej.

Przed przystąpieniem do przygotowania ciasta, jajka powinny mieć temperaturę pokojową.

1 szklanka= 250ml

Składniki na ok. 22 babeczki:
Ciasto:

  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 240g masła (ewentualnie margaryny)
  • 5 opakowań budyniu czekoladowego bez cukru (1 opakowanie na 500ml mleka)
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Ganache:

  • 200g czekolady gorzkiej
  • 300g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%

Dodatkowo:

  • posypka czekoladowa
  • jajka cukrowe, czekoladowe, marcepanowe itp.

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ganache. Czekoladę posiekać. Śmietanę mocno podgrzać. Ściągnąć z pieca i dodać posiekaną czekoladę. Odczekać chwilę, aby czekolada zmiękła, a następnie wymieszać trzepaczką, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Pozostawić do ostygnięcia. Kolejno wstawić do lodówki na parę godzin, a najlepiej na całą noc.
  2. Przygotować ciasto. Masło roztopić. Pozostawić do ostygnięcia.
  3. W miseczce wymieszać budynie w proszku z proszkiem do pieczenia. (Polecam wymieszać trzepaczką. Wówczas nie będzie grudek, a proszek będzie jak przesiany ;)).
  4. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z 2/3 ilości cukru pudru i z cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach wlewać stopniowo, cienkim strumieniem chłodne, ale płynne masło.
  5. Zmniejszyć obroty miksera i dodać budynie z proszkiem. Miksować tylko do połączenia się składników.
  6. Osobno ubić białka ze szczyptą soli na sztywno. Dalej miksując dodawać stopniowo resztę cukru pudru.
  7. Pianę z białek wmieszać delikatnie szpatułką do masy jajecznej (stopniowo, powoli rozrzedzając masę).
  8. W formie na muffinki umieścić papilotki i wyłożyć do niej ciasto, wykładając do max. 2/3 wysokości wgłębienia. (Ciasto mocno rośnie. Pozostałe ciasto może poczekać na blacie).
  9. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C. Muffinki po upieczeniu zostawić na chwilę w formie, następnie wyłożyć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  10. Ganache ubić chwilę, do zgęstnienia kremu. Przełożyć do rękawa cukierniczego z dowolną, dużą końcówką (u mnie w kształcie gwiazdki). Wyciskać krem na babeczki tworząc okrąg.
  11. Posypkę czekoladową wsypać do miseczki. Babeczkę chwycić w rękę , odwrócić ją do góry dnem i wsadzić do miseczki z posypką tak, aby posypka „przykleiła“ się do kremu. (Nie naciskać, aby nie zdeformować czekoladowego okręgu).

2

  1. Do środka babeczek włożyć jajka.
  2. Przechowywać w lodówce.

Smacznego.

Babeczki gniazdka

Babeczki gniazdka

Babeczki gniazdka