Babeczki słoneczniki

Babeczki w kształcie słonecznika. Proste do dekoracji z wykorzystaniem ciastek typu oreo lub delicji i masy budyniowej.

Można przygotować je również w wersji bezglutenowej.

Składniki na 12 sztuk:
Muffinki brownie:

  • 300g czekolady gorzkiej
  • 80g masła
  • 2 jajka (rozmiar L)
  • 100g cukru
  • 150g mąki pszennej (lub w wersji bezglutenowej: 130g mąki sojowej, jaglanej lub kukurydzianej)

Masa budyniowa:

  • 1 żółtko
  • 125ml mleka
  • 50g cukru
  • ½ łyżeczki cukru waniliowego
  • 10g mąki ziemniaczanej
  • 125g masła

Dodatkowo:

  • czekoladowe markizy typu oreo lub ciastka delicje (w wersji bezglutenowej: „Disco Ciok” lub „Orangino” firmy Schär)
  • zielony i żółty barwnik spożywczy

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować muffinki. 220g czekolady połamać na kawałki i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia. Pozostałą czekoladę posiekać na grube kawałki i odstawić na bok.
  2. Jajka i cukier wymieszać trzepaczką. Dodać lekko ciepłą lub chłodną, ale jeszcze płynną czekoladę. Dodać mąkę i mieszać trzepaczką krótko, tylko do momentu połączenia się składników. Na końcu wmieszać delikatnie kawałki czekolady.
  3. W formie na muffinki umieścić papilotki i wyłożyć do niej ciasto.
  4. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut w temperaturze 180°C. Muffinki po upieczeniu zostawić na chwilę w formie, następnie wyłożyć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  5. Przygotować masę budyniową. Połowę mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkiem, cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając trzepaczką, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (ok. 1 minuty), aż budyń zgęstnieje. Gotowy budyń ściągnąć z pieca i od razu przykryć folią spożywczą tak, aby folia dotykała powierzchni budyniu. (W ten sposób na budyniu nie utworzy się kożuch). Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń.
  6. Część masy wymieszać z zielonym barwnikiem spożywczym. Muffinki posmarować masą.
  7. Markizy podzielić na pół. (Krem ze środka wyrzuciłam). Ciasteczko (tj. połowę markizy lub delicję) ułożyć na środku babeczki, wciskając ją lekko w masę.

2

  1. Resztę masy wymieszać z żółtym barwnikiem spożywczym. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką do formowania liści. (Patrz zdjęcie powyżej. W razie braku takiej końcówki można ewentualnie użyć końcówki w kształcie gwiazdki).
  2. Wyciskać masę z rękawa i formować dwa rzędy listków.

3

  1. Gotowe babeczki włożyć do lodówki, aby masa stwardniała.

Smacznego.

Babeczki słoneczniki

Babeczki słoneczniki

Babeczki słoneczniki