Chrust lany

Szybka i łatwa do przygotowania przekąska na Tłusty Czwartek. Ciasto przygotowuje się bardzo szybko. Nie trzeba go wyrabiać, zbijać, a jedynie wymieszać i połączyć z pianą z białek.

Gotowe ciasto wyciska się na głęboki tłuszcz z rękawa cukierniczego z okrągłą tylką o średnicy 0,7- 1cm. Im tylka większa, tym chrust grubszy, pulchniejszy. Z mniejszej tylki wyjdą cienkie chruściki, mocno chrupiące, ale też tłustsze.

Na zdjęciach przedstawiam Wam chrust grubszy z tylki o średnicy 1cm oraz cieńszy z tylki o średnicy 0,7cm. Osobiście polecam ten grubszy.

Składniki:

  • 200g mąki pszennej
  • 180ml mleka
  • 20ml wódki
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka cukru
  • tłuszcz do smażenia (np. smalec, olej rzepakowy)

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wsypać do miski. Wlać mleko i szybko wymieszać trzepaczką na jednolitą masę. Wmieszać alkohol. (Ciasto będzie gęste).
  2. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka wmieszać do mąki z mlekiem. Odstawić na bok.
  3. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Wmieszać delikatnie do ciasta. (Ciasto zrobi się rzadsze).
  4. Tłuszcz rozgrzać w niskim, niedużym garnku do temperatury 175- 180°C.
  5. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką o średnicy ok. 0,7- 1cm. (Przytrzymać palcem końcówkę, aby ciasto nie wypływało). Na rozgrzany tłuszcz wycisnąć ciasto, tworząc spirale (lub inną dowolną kompozycję). Smażyć z obu stron na jasnozłoty kolor.

2

  1. Ułożyć na ręczniku papierowym, aby tłuszcz ociekł.
  2. Podawać lekko ciepłe lub zimne oprószone cukrem pudrem.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania (łącznie za smażeniem):

ok. 50 minut
porcje

Liczba sztuk:

ok. 10 grubych lub ok. 15 cienkich
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Chrust lany

Chrust lany

Chrust lany