Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Babeczki renifery

Ulubione babeczki lub muffinki w kształcie reniferów. Babeczki pokryte są polewą czekoladową, rogi to połówki precelków, nos to okrągłe biszkopty z przyklejonymi drażami, a oczy zrobione są z masy cukrowej i rozpuszczonej czekolady.

Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

Składniki:
Ciasto:

  • 210g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 120g masła
  • 200g cukru
  • 1 jajko
  • 150ml mleka
  • 70g czekolady (gorzkiej lub mlecznej)

Ganache:

  • 200g czekolady gorzkiej
  • 140ml płynnej, śmietany 30- 36%

Dodatkowo:

  • duże precelki
  • biała masa cukrowa/ masa marcepanowa lub białe pastylki
  • drażetki m&m's
  • parę kostek czekolady gorzkiej
  • biszkopty okrągłe

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto. Czekoladę posiekać. Odstawić na bok.
  2. W miseczce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli i przyprawą do piernika. Odstawić na bok.
  3. Miękkie masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach dodać jajko. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać na przemian i stopniowo suche składniki z miski i mleko. Miksować krótko, tylko do momentu połączenia się składników. Na końcu wmieszać szpatułką lub łyżką drewnianą posiekaną czekoladę.
  4. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Ciasto wyłożyć do formy mniej więcej do 2/3 wysokości papilotki. (Wychodzi ok. 14 sztuk).

2

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Przygotować ganache. Czekoladę posiekać. Śmietanę zagotować i od razu ściągnąć z pieca. Dodać posiekaną czekoladę. Odczekać chwilę, aby czekolada zmiękła, a następnie wymieszać trzepaczką, aż czekolada całkowicie się rozpuści i powstanie gładka masa. Odstawić na bok lub w chłodne miejsce, aż polewa lekko zgęstnieje i będzie utrzymywać się na babeczkach.
  3. Na babeczkach rozsmarować ganache. (Polewy pozostanie). Ułożyć biszkopty i połamane (lub przecięte na pół nożem) precelki. Z masy cukrowej uformować kulki, spłaszczyć je i ułożyć na polewie.
  4. Troszkę czekolady roztopić w kąpieli wodnej. Roztopioną czekoladę przełożyć do worka do mrożenia i odciąć jeden koniec, robiąc malutką dziurkę. Z czekolady zrobić źrenice, przykleić m&m do biszkopta i namalować buzię.

Smacznego.

Babeczki renifery

Babeczki renifery

Babeczki renifery

Powiązane przepisy


Dodaj komentarz
  • Brak komentarzy

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony