Jabłkowe róże

Róże zrobione z plasterków jabłek, zawinięte w ciasto francuskie. Szybki i łatwy deser, a zarazem bardzo efektowny.

Składniki na 5 sztuk:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 2 duże jabłka
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • 4 łyżki przetartego dżemu np. morelowego, brzoskwiniowego lub cukier wymieszany z cynamonem
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka umyć, osuszyć, przeciąć na pół i wydrążyć środek.

2

  1. Pokroić w cienkie plasterki.

3

  1. Plasterki przełożyć do garnka, skropić sokiem z cytryny i zalać wodą, mniej więcej do przykrycia jabłek. Gotować ok. 2 minut, aby plasterki zmiękły i zrobiły się elastyczne. Następnie przełożyć na sitko i pozostawić do ostygnięcia. (Odlany kompot posłodzić do smaku i wypić ;)).

4

  1. Ciasto francuskie rozwinąć i pociąć na pięć pasków. (Moje paski miały szerokość 8cm).
  2. Dżem podgrzać z odrobiną wody, aby zrobił się rzadszy. Paski posmarować chłodnym dżemem lub posypać cukrem wymieszanym z cynamonem.
  3. Na połowie paska ułożyć zimne plasterki jabłek, zakładając plasterki na siebie. (Plasterki jabłek mogą lekko wystawać ponad ciasto, ale niekoniecznie).

5

  1. Pozostałą część paska nałożyć na jabłka.

6

  1. Paski zwinąć i gotowe róże włożyć do formy na muffinki wysmarowanej masłem. Na róże nałożyć kawałek folii aluminiowej (dzięki, której jabłka się nie przypieką).

789

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45- 50 minut w temperaturze 190°C, grzałka góra- dół. (Ostatnie 5- 10 minut przed końcem pieczenia można ściągnąć folię).

Smacznego.

Przepis pochodzi z blogu: sinnenrausch.blogspot.de

Jabłkowe róże

Jabłkowe róże

Jabłkowe róże