Zapraszam czytelników do rejestracji na stronie Domowe-Wypieki. Na zarejestrowanych czytelników czekają dodatkowe ciekawe udogodnienia .. własna książka kucharska, forum, własne albumy zdjęć. Czytaj więcej tutaj ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Babeczki cytrynowe z gruszką

Kruche babeczki ze słodkimi, skarmelizowanymi kawałkami gruszek, przykryte delikatnym kremem z serka mascarpone. Krem jest delikatnie cytrynowy. Nutę cytrynową nadaje mu dodatek lemon curd.

Składniki na ok. 30 babeczek:
Ciasto kruche:

  • 300g mąki pszennej
  • 150g masła lub margaryny
  • 80g cukru pudru
  • 1 jajko

Gruszki karmelizowane:

  • 4 gruszki
  • 1 łyżka masła
  • 4 łyżki cukru

Krem cytrynowy:

  • 250g serka mascarpone
  • 250g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 150g lemon curd (kupny lub domowy)
  • 30g cukru pudru

Dodatkowo:

  • skórka starta z cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Z podanych składników na ciasto kruche zagnieść jednolite ciasto. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 1 godz.
  2. Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie. Wyciąć kółka troszkę większe niż wielkość foremki do babeczek. Foremki wysmarować masłem i wykleić ciastem. Ciasto nakłuć widelcem.

2

  1. Piec w nagrzanym piekarniki ok. 15min. w temperaturze 180°C, do zarumienienia. Pozostawić do ostygnięcia.

3

  1. Przygotować karmelizowane gruszki. Gruszki umyć, osuszyć, obrać i pokroić w kostkę. Łyżkę masła roztopić na patelni, dodać gruszki i posypać cukrem. Smażyć, aż sok z gruszek wyparuje, a gruszki będą miękkie i skarmelizowane. (Najlepiej nie mieszać gruszek, aby się nie rozpadły, a jedynie potrząsać patelnią). Pozostawić do ostygnięcia.

4

  1. Przygotować krem cytrynowy. Zimną śmietanę i zimny serek mascarpone przełożyć do miski i zmiksować razem na sztywną, puszystą masę. Dodać cukier puder i lemon curd i zmiksować krótko, tylko do połączenia się składników.
  2. Chłodne gruszki rozłożyć do kruchych babeczek.

5

  1. Krem przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. Krem wycisnąć na gruszki i ozdobić startą skórką z cytryny.
  2. Babeczki przechowywać w lodówce.

Smacznego.

Babeczki cytrynowe z gruszką

Babeczki cytrynowe z gruszką

Babeczki cytrynowe z gruszką

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Pokaż więcej

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony