Mini pączki dyniowe

Szybkie mini pączki na proszku do pieczenia z dodatkiem puree z dyni. Miękkie kuleczki o ślicznym, pomarańczowym miąższu. Nadają się do spożycia od razu po usmażeniu.

Składniki:

  • 200g puree z dyni (u mnie z dyni Hokkaido)
  • 2 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 120g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 60ml mleka
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Puree z dyni, cukier, jajko i szczyptę soli zmiksować. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mleko. Całość zmiksować na gładką masę. (Ciasto jest dość rzadkie).
  2. Rozgrzać tłuszcz w garnku lub głębokiej patelni. Przy pomocy dwóch łyżeczek formować kulki (lub 1 łyżeczką robić kleksy) i nakładać od razu na rozgrzany tłuszcz (170- 190°C). Smażyć z każdej strony na złoty kolor, ok. 2- 3min.
  3. Wyjmować łyżką cedzakową i osączyć na ręczniku papierowym.
  4. Pączki smakują najlepiej świeże.

Smacznego.

Przepis pochodzi z magazynu: "Sweet Dreams" wydanie sierpień/wrzesień/październik 2014.

zegarek

Czas przygotowania (łącznie za smażeniem):

około 20 min.
porcje

Liczba sztuk:

około 18
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Mini pączki dyniowe

Mini pączki dyniowe

Mini pączki dyniowe