Mini Pavlova z truskawkami

Pavlova w wersji mini. Pyszna, chrupiąca beza z z zewnątrz, a w środku miękka bezowa pianka. Beza pokryta jest bitą śmietaną, świeżymi truskawkami i sosem truskawkowym. Pyszny, lekki, słodki i rozpływający się w ustach deser. Najsmaczniejszy i najładniej prezentujący się ze świeżymi owocami.

Składniki na 8 porcji:

Beza:

  • 4 białka (z jajek rozmiaru M, ok. 135- 140 g), temperatura pokojowa
  • szczypta soli
  • 200 g cukru, najlepiej drobnego do wypieków
  • 1 łyżeczka soku z cytryny lub białego octu winnego
  • 1 kopiata łyżeczka skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej

Dodatkowo:

  • ok. 300 ml słodkiej śmietanki 30- 36%, schłodzonej
  • ok. 400 g świeżych truskawek
  • ok. 1 łyżeczki cukru pudru

Sposób przygotowania:

  1. Dużą, płaską blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować w odstępach 8 okręgów o średnicy ok. 7 cm (np. od szklanki). Papier odwrócić na drugą stronę.

2

  1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C (grzałka góra- dół) lub 170°C (termoobieg).
  2. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodawać stopniowo cukier (po ok. 1 łyżce, robiąc duże odstępy między kolejnym dodaniem). Na końcu dodać sok z cytryny i skrobię i ubijać jeszcze ok. 1 minuty. Masa bezowa powinna być dobrze ubita i się świecić.
  3. Na blasze do pieczenia, w czterech kątach zrobić mały kleks z ubitej piany bezowej i położyć papier. (W ten sposób papier przyklei się do blachy i nie będzie przesuwał się po niej).
  4. Ubitą pianę nałożyć łyżką na narysowane okręgi i delikatnie ją rozłożyć.

3

4

  1. Bezy wstawić do nagrzanego piekarnika, od razu zredukować temperaturę do 110°C (grzałka góra- dół) lub 100°C (termoobieg) i piec 1 godzinę. Po tym czasie uchylić lekko drzwiczki piekarnika, wsadzając np. łyżkę drewnianą między drzwiczki, a piekarnik i pozostawić bezy w piekarniku do całkowitego ostygnięcia. Ważne, aby bezy były chrupiące i jasne z zewnątrz, a mięciutkie w środku. (Proszę obserwować bezę. Temperatura pieczenia może się lekko różnić w zależności od piekarnika). Jeśli bezy po ostygnięciu nie będą od razu podawane, należy przełożyć je do szczelnego pojemnika, aby nie nasiąkły wilgocią i nie zrobiły się klejące na zewnątrz.
  2. Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować. Ok. 150 g zmiksować z cukrem pudrem. Odstawić na bok.
  3. Resztę truskawek pokroić na mniejsze kawałki.
  4. Śmietanę ubić na sztywno i wyłożyć na bezy. Udekorować kawałkami truskawek i polać sosem truskawkowym.
  5. Podawać od razu.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Liczba porcji:

8

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: niski
Mini Pavlova z truskawkami Mini Pavlova z truskawkami Mini Pavlova z truskawkami