Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Mini Pavlova

Pavlova w wersji mini. Pyszna, chrupiąca beza z z zewnątrz, a w środku miękka bezowa pianka. Beza pokryta jest bitą śmietaną, owocami i sosem owocowym. Pyszny, lekki, słodki i rozpływający się w ustach deser. Najsmaczniejszy i najładniej prezentujący się ze świeżymi owocami.

Składniki:

  • 4 białka
  • 280g cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżka białego octu winnego
  • 1 łyżka mąki lub skrobi ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • ok. 300- 400g słodkiej śmietany 30- 36%
  • owoce (np. truskawki, jagody, borówka amerykańska, jeżyny, maliny, brzoskwinie. Użyłam ok. 400g świeżych truskawek)
  • 1 łyżka cukru pudru

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik rozgrzać do 180°C.
  2. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dalej ubijając dodawać stopniowo cukier. Na końcu dodać ocet i mąkę ziemniaczaną i jeszcze chwilę ubić. Masa bezowa powinna być dobrze ubita i się świecić.
  3. Masę bezową wykładać w odstępach na blachę wyłożoną papierem do pieczenia łyżką tworząc 6 okręgów. W środku można zrobić małe wgłębienie, które później zostanie wypełnione bitą śmietaną. (Okręgi powinny być dość grube i mieć ok. 10cm średnicy).
  4. Bezy wstawić do piekarnika i od razu zredukować temperaturę do 100°C. Piec 1 godz. Po tym czasie otworzyć drzwiczki piekarnika i pozostawić bezy w piekarniku do ostygnięcia. Ważne, aby beza było chrupiąca i jasna z zewnątrz, a mięciutka w środku.

2

  1. Truskawki umyć i odszypułkować. Ok. 150g zmiksować z cukrem pudrem. Odstawić na bok.
  2. Resztę truskawek pokroić na mniejsze kawałki.
  3. Śmietanę ubić na sztywno i wyłożyć na bezy. Udekorować owocami i polać sosem truskawkowym.
  4. Podawać od razu.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 1 godz.
zegarek2

Czas oczekiwania:

kilka godzin
porcje

Liczba sztuk:

6
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: niski

Mini Pavlova

Mini Pavlova

Mini Pavlova

Mini Pavlova

Powiązane przepisy


Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnie Komentarze

Tak, z kukurydzianą na pewno, bo też piekłam
Witam, ciasto Pyszne. Lecz napotkałem problem po upieczeniu strasznie się łamało...
Faktycznie przypomina keksa, ale jednak jest troszę inny. Można go potraktować j...
dzień doby właśnie robię placek korzenny i nie widzę proszku do pieczenia. Czy j...
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Ostatnio zarejestrowani

  • Oksana Yaremchuk-Konieva
  • Beata Orzechowska
  • Krzysztof Kowalski
  • ULA Rzeszotarska
  • Karolina Sandra Gierlitz
  • Barbara Romaniuk
  • Kasia Głąb
  • Elżbieta Marta Grabowska
  • Dorota
  • KAZIMIERA FRAMSKA
  • Alicja Zołańska
  • Monika Joanna Stelmaszyk
  • Sabina Miedziak
  • Ewelina
  • Mariusz Stfan Gutmański
  • Ola Sz
Początek strony