Ciasteczka wiatraczki serowo- kokosowe

Kruche, pachnące pomarańczą ciasteczka z serowo- kokosowym nadzieniem.

Składniki:

Ciasto:

  • 125 g masła, temperatura pokojowa
  • 75 g cukru
  • 1 jajko (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 250 g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • starta skórka z połowy pomarańczy
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 150 g twarogu z wiaderka lub quarku
  • 40 g wiórków kokosowych
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego

Dodatkowo:

  • białko do posmarowania ciasteczek

Sposób przygotowania:

  1. Miękkie masło, cukier, sól i startą skórkę z pomarańczy ubić mikserem na jasną, kremową masę. Dalej ubijając, dodać jajko.
  2. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zagnieść gładkie ciasto. Gotowe owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 30 minut.
  3. W tym czasie przygotować nadzienie: Twaróg, wiórki kokosowe i cukier waniliowy przełożyć do miseczki i wymieszać łyżką.
  4. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 mm i wykrawać z niego kwadraty o boku 7 cm.
  5. Kwadraty przełożyć na dużą, płaską blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia.
  6. Na środek każdego kwadratu nałożyć łyżeczką trochę nadzienia.
  7. Kwadraty naciąć od kątów w stronę środka.
  8. Pozaginać co drugi róg do środka, tworząc wiatraczki.

2

  1. Ciasteczka posmarować roztrzepanym jajkiem np. używając silikonowego pędzelka.
  2. Piec w nagrzanym piekarniku, jedną blachę po drugiej ok. 10 minut, do lekkiego zarumienienia w temperaturze 200°C, grzałka góra- dół. Ciasteczka pozostawić do lekkiego ostygnięcia, następnie przełożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba sztuk:

ok. 25

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Ciasteczka wiatraczki serowo- kokosowe Ciasteczka wiatraczki serowo- kokosowe

Powiązane przepisy