Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Paluszki ptysiowe

Proste, ale pyszne grube paluszki z ciasta ptysiowego obsypane brązowym cukrem. Dzieci je uwielbiają. Również dorośli będą mieć słodką przekąskę do kawy. Są łatwe i dość szybkie do przygotowania. Są dobrą propozycją na Tłusty Czwartek, jako alternatywa do smażonych pączków.

Można serwować je same, ale bardzo dobrze smakują z sosem karmelowym.

Składniki:

  • 125ml mleka
  • 125ml wody
  • 100g masła
  • 200g mąki pszennej (lub w wersji bezglutenowej: 150g uniwersalnej mąki bezglutenowej)
  • 4 jajka
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • ok. ½ szklanki brązowego cukru

Sposób przygotowania:

  1. Mleko, wodę, sól i masło zagotować. Dodać na raz mąkę i bardzo szybko wymieszać, aby powstała jednolita masa. Gotować dalej energicznie mieszając, aż ciasto będzie ładnie odchodzić od garnka, a na spodzie garnka utworzy się biała warstwa. (Mieszam cały czas łyżką drewnianą).
  2. Ciasto przełożyć do miski. Od razu do ciepłego ciasta, miksując, dodawać po jednym jajku. Ciasto odstawić na 30 minut.
  3. Ciasto przełożyć do szprycy z dużą, okrągłą końcówką. (Ciasto jest gęste i można je wycisnąć tylko przez dużą tylkę).
  4. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać, w odstępach, paluszki o długości ok. 9cm.
  5. Przed włożeniem blachy do piekarnika posypać paluszki grubo cukrem.

2

  1. Piec jedną blachę po drugiej ok. 25- 30min. w temperaturze 200°C, aż paluszki ładnie się zarumienią.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 20 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 30 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

około 30 min.
porcje

Liczba sztuk:

około 45
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Paluszki ptysiowe

Paluszki ptysiowe

Paluszki ptysiowe

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Pokaż więcej

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnie Komentarze

Możesz zrobić również budyń bez dodatku masła.
Taka ilość zakwasu jest wystarczająca.
To zrób z innymi ziarnami, aby nie zmieniać proporcji.
Doroto z wodą. Dodaj wszystko z miski.
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Ostatnio zarejestrowani

  • IREK RAFAL WERESA
  • Sylwia Bachara
  • Sylwia Bachara
  • Mamutkowa
  • Katarzyna
  • Szkolenia Bhp Tomasz Bielski
  • Monika Zdanowicz
  • Gabriela
  • Oksana Yaremchuk-Konieva
  • Beata Orzechowska
  • Krzysztof Kowalski
  • ULA Rzeszotarska
  • Karolina Sandra Gierlitz
  • Barbara Romaniuk
  • Kasia Głąb
  • Elżbieta Marta Grabowska
Początek strony