babeczki buraczane

Mocno czekoladowe babeczki z dodatkiem buraków i dwukolorowym, czekoladowo- serowym kremem.

Przy przygotowywaniu tych babeczek skorzystałam z przepisu, który niedawno pojawił się na stronie na Czekoladowe ciasto z burakami.

Składniki:

Ciasto:

  • 140g mąki pszennej (lub w wersji bezglutenowej: uniwersalnej mąki bezglutenowej)
  • 190g ugotowanych i obranych buraków
  • 150ml oleju np. rzepakowego
  • 3 jajka (rozmiar M)
  • 1,5 płaskich łyżeczek proszku do pieczenia
  • 50g kakao
  • 150g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli

Krem:

  • 200g serka kremowego typu Philadelphia
  • 200g masła
  • 30g cukru pudru
  • 100g białej czekolady
  • 100g gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto. Ugotowane i obrane buraki pokroić na mniejsze kawałki i razem z olejem zmiksować dokładnie blenderem na gładką masę.
  2. W osobnej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli. Odstawić na bok.
  3. Do masy buraczanej dodawać stopniowo po jednym jajku, miksując mikserem na najwyższych obrotach. Zmniejszyć obroty miksera i dodać w 2 porcjach suche składniki z miski. Miksować krótko, tylko do połączenia się składników.
  4. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Ciasto wyłożyć do formy.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku około 25 min. w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.

2

  1. Przygotować krem. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dalej miksując dodać stopniowo serek. Masę podzielić na pół.
  2. Czekolady posiekać drobno i oddzielnie roztopić w kąpieli wodnej.
  3. Chłodną czekoladę gorzką wymieszać z połową kremu, a chłodną białą czekoladę z drugą połową kremu.
  4. Biały i ciemny krem przełożyć do dwóch jednorazowych rękawów cukierniczych (lub ułożyć na dwóch kawałkach folii spożywczej i zwinąć je w rulon).

Krem w jednorazowych rękawach cukierniczych:

3Krem w folii spożywczej:

4

  1. W rękawach cukierniczych odciąć końcówki (niedużo tak, aby dwie końcówki zmieściły się do jednej tylki).
  2. Kremy w rękawach (lub folii) włożyć do rękawa cukierniczego z tylką np. w kształcie gwiazdki.

5

  1. Na ostudzone babeczki wyciskać krem, robiąc ruchy okrężne.
  2. Babeczki przechowywać w lodówce.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

ok. 1 godz.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 25 min.
porcje

Liczba sztuk:

ok. 12
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: wysoki

babeczki buraczane

babeczki buraczane

babeczki buraczane