Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

babeczki makowo-marcepanowe

Bardzo fajnie, wilgotne, mocno makowe babeczki z delikatnym posmakiem marcepanu. W samym środku babeczki znajdziecie niespodziankę. Jest nią kulka marcepanowa z czekoladą.

Ze względu na małą zawartość mąki i wilgotność ciasta spróbowałam zrobić je również w wersji bezglutenowej. W efekcie końcowym nie można właściwie rozróżnić glutenowej od bezglutenowej babeczki. Dlatego spokojnie polecam je również wszystkim bezglutkom ;)

Babeczki pokryte są pyszną, słodką serowo- czekoladową pierzynką.

W wersji bezglutenowej proszę upewnić się, że wszystkie produkty są bezglutenowe.

Składniki:
Ciasto:

  • 200g masy marcepanowej
  • 25g czekolady mlecznej lub gorzkiej
  • 130g zmielonych migdałów
  • 100g zmielonego maku
  • 250ml gęstego jogurtu naturalnego
  • 70g masła lub margaryny
  • 50g cukru
  • 1 jajko
  • 120g mąki pszennej (w wersji bezglutenowej mąki ryżowej)
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Polewa serowo- czekoladowa:

  • 60g cukru
  • 50g białej czekolady
  • 80g masła
  • 200g serka kremowego typu Philadelphia

Sposób przygotowania:

  1. 25g czekolady podzielić na 12 części.
  2. Z połowy marcepanu uformować wałek i podzielić go na 12 części. Z każdej części uformować kulkę, rozpłaszczyć ją, położyć na środku kawałek czekolady, zlepić brzegi i uformować ponownie kulkę.

02

  1. 100g marcepanu pokroić na małe kawałki. Razem z jajkiem, cukrem i szczyptą soli ubić mikserem. Dalej miksując dodać miękkie masło.
  2. Migdały, mak, mąkę i proszek do pieczenia wymieszać w misce. Zmniejszyć obroty miksera i dodać je do utartej masy na przemian z jogurtem.
  3. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Ciasto wyłożyć do połowy, na środku ułożyć kulkę marcepanową i przykryć resztą ciasta. (Ciasto nie rośnie dużo podczas pieczenia. W wersji bezglutenowej rozłożyłam całe ciasto na 12 papilotek. W wersji glutenowej zrobiłam ich 16 sztuk). 

022

033

  1. Piec w nagrzanym piekarniku około 20 min. w temperaturze 180°C. Kolejno wyciągnąć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  2. Przygotować polewę. Czekoladę posiekać drobno i roztopić w kąpieli wodnej. Cukier, miękkie masło i serek zmiksować krótko. Dodać chłodną czekoladę i jeszcze raz zmiksować. Polewę wyłożyć na babeczki. Można posypać je dla ozdoby makiem.
  3. Włożyć do lodówki, aby polewa stężała.

Smacznego.

Zmieniony przepis z gazetki: „Finessen” 5/2012

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 20 min.
porcje

Liczba sztuk:

ok.12- 16
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

Babeczki makowo-marcepanowe

Babeczki makowo-marcepanowe

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Pokaż więcej

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony