Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Babeczki z polentą i gruszkamiBardzo oryginalne w smaku babeczki. Są mocno wilgotne, soczyste, miękkie i ziarniste, a na dodatek bezglutenowe. Dobrze pasuje do nich kleks serowo- śmietankowy. Można dodać jeszcze odrobinę syropu klonowego (Ahornsirup) lub złocistego syropu (Golden Syrup) i orzeszek do środka.

Uwaga: W wersji bezglutenowej należy upewnić się, że wybraliśmy bezglutenową kaszę kukurydzianą i bezglutenowy proszek do pieczenia.

Składniki:

  • 2 dojrzałe gruszki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 100g miękkiego masła lub margaryny
  • 100g cukru
  • 3 jajka
  • 150g kaszy kukurydzianej (polenty)
  • 2 kopiate łyżeczki proszku do pieczenia
  • 80g zmielonych orzechów
  • szczypta soli
  • 90ml mleka

Dodatkowo:

  • 100g serka kremowego, dowolnego
  • 200g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 1 łyżki cukru
  • ewentualnie syrop klonowy lub złocisty syrop
  • orzechy włoskie do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Gruszki umyć, obrać, pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Pokroić w poprzek w cienkie paski. Od razu skropić sokiem z cytryny.

02

  1. Masło (lub margarynę) utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać po jednym jajku.
  2. Kaszę kukurydzianą wymieszać z proszkiem do pieczenia, orzechami i solą. Zmniejszyć obroty miksera i dodać wymieszaną kaszę na przemian z mlekiem. Mieszać tylko do połączenia składników.
  3. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Ciasto wyłożyć do formy. Na górę ułożyć kawałki gruszek.

03

  1. Muffinki piec w nagrzanym piekarniku około 20- 25 min. w temperaturze 180°C (lub termoobieg: 160°C). Pozostawić na 5- 10 min. w formie, kolejno wyciągnąć i ostudzić na kratce z piekarnika.
  2. Serek wymieszać z cukrem. Śmietanę ubić na sztywno i połączyć delikatnie z serkiem. Wyłożyć na muffinki. W środku zrobić łyżeczką wgłębienie, wlać troszkę syropu i włożyć orzecha.
Smacznego.
Uwaga: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Na podstawie przepisu z książki: „Cupcakes” GU.
zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 25 min.
porcje

Liczba sztuk:

12
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni
Babeczki z polentą i gruszkami
Babeczki z polentą i gruszkami
Babeczki z polentą i gruszkami

Powiązane przepisy


Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnie Komentarze

Zależy jakie duże bezy zrobisz. Mnie wyszło 12 sztuk i zmieściłam je na jednej b...
Można upiec np. ciasteczka z lemon curd, czy tartę, ale najczęściej uzywa sie go...
Tak, tylko zmniejsz ilość cukru.
Mmmhhmm niebo w gębie, starłam tylko żółtą skórkę i wyszło takie pycha, że łyżka...
Dziękuję za odpowiedź, rzeczywiście ścierałam również trochę białej ops: Dzisiaj...
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Ostatnio zarejestrowani

  • Oksana Yaremchuk-Konieva
  • Beata Orzechowska
  • Krzysztof Kowalski
  • ULA Rzeszotarska
  • Karolina Sandra Gierlitz
  • Barbara Romaniuk
  • Kasia Głąb
  • Elżbieta Marta Grabowska
  • Dorota
  • KAZIMIERA FRAMSKA
  • Alicja Zołańska
  • Monika Joanna Stelmaszyk
  • Sabina Miedziak
  • Ewelina
  • Mariusz Stfan Gutmański
  • Ola Sz
Początek strony