Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Babeczki czekoladowe z płynnym środkiem

Jeśli najdzie Was ochota na coś słodkiego i czekoladowego, to jest to odpowiedni deser na taką sytuację ;). Jest pyszny, mocno czekoladowy i z lejącym wnętrzem.  
Przygotowuje się go szybko i prosto. W przygotowaniu nie ma nic specjalnego. Należy tylko przestrzegać zasady, aby wszystkie składniki mieszać krótko, tylko do połączenia składników.
Jedyna trudność to długość pieczenia. Musimy wyczuć odpowiedni moment, aby upieczona babeczka była tylko lejąca w środku. Jeśli będziemy piekli dłużej, otrzymamy zwykłe czekoladowe muffinki, a jeśli za krótko to babeczka będzie mocno płynna.
Poniżej podaję czas pieczenia według mojego piekarnika. Jednak piekarniki pieką różnie i foremki mogą różnić się też wielkością. Proponuję obserwować babeczki podczas pieczenia, a gdy wydadzą się Wam już gotowe, wyciągnąć jedną i sprawdzić, czy już jest dobra. Jeśli nie to pieczemy dłużej. Za drugim razem będziecie już na pewno wiedzieli, jaki czas jest odpowiedni.

Składniki:

  • 170g czekolady (dałam gorzką)
  • 170g masła
  • 6 jajek
  • 160g cukru*
  • 90g mąki pszennej

Sposób przygotowania:

  1. 8 ramekin (żaroodporne miseczki do zapiekania, u mnie o wymiarze 9cm średnicy i 5cm wysokości) wysmarować dokładnie margaryną lub masłem i posypać dobrze cukrem.
  2. Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej.
  3. Do lekko ciepłej czekolady dodać jajka, cukier i mąkę. Całość zmiksować krótko, tylko do połączenia składników. (Miksujemy krótko, aby jak najmniej powietrza dostało się do ciasta).
  4. Ciasto przełożyć do ramekin do 2/3 wysokości.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 17min. w temperaturze 180°C. (Oryginał podaje, aby piec 8- 10min, ale u mnie po tym czasie babeczka była jeszcze mocno płynna).
  6. Babeczki oddzielić nożem od foremek i wyłożyć na talerze. Podawać od razu na ciepło.

Uwaga:
* W oryginalnym przepisie podane było 225g cukru, ale według mnie to zdecydowanie za dużo i użyłam 160g. Nie ma potrzeba dodawać więcej.
Przepis pochodzi z magazynu: „Lust auf Genuss- die besten Blitzgerichte”.

zegarek

Czas przygotowania:

około 20 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 17 min.
porcje

Liczba sztuk:

ok. 8
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Babeczki czekoladowe z płynnym środkiem

Babeczki czekoladowe z płynnym środkiem

Obserwuj Domowe-Wypieki na:

Facebook Google+ Twitter Pinterest Instagram

Udostępnij przepis znajomym na:

Facebook Google+ Twitter Pinterest Instagram
Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

  • Gość - Emila

    Dziękuje wyszły bajecznie :) choć jestem bardzo początkującym cukiernikiem :)

  • Gość - Justytna

    Ja zrobiłam w papilotkach papierowych na próbę :) Wyszły idealnie. Czas pieczenia 7 minut w 180 stopniach .
    Jedyny minus trzeba konsumować z papilotek bezpośrednio .

  • Gość - Joanna

    Moniko była już o tym mowa w kilku komentarzach. Proszę przeczytać.

  • Gość - Monika

    Witaj, mam tylko jedno pytanie czy te babeczki można zrobić normalnie w papilotkach i blaszce do muffinek? Bo nie mam tych foremek ceramicznych a musze zrobić na raz okolo 20 babeczek?

  • Gość - Joanna

    Anno babeczki należy podawać od razu po upieczeniu, jeśli chcesz mieć płynny środek.

  • Gość - Anna

    Nie wiem czy jest szansa na to, ze jeszcze teraz ktoś tu odpowie na komentarz, ale spróbuje :) jak te babeczki zachowują sie na następny dzien?? Jesli upieke je wieczorem, rano tez bedą takie płynne i smakowite?? Nie bedą wyschniete?? Pozdrawiam :)

  • Gość - Roksana H

    Dziękuje bardzo za wspaniały przepis. Właśnie zrobiłam te babeczki i wyszły pyszne :lol: Ja zrobiłam 4 porcje więc składniki podzieliłam na pół. Piekłam w takich samych ceramicznych miseczkach dokładnie 17min. Zgadzam się, że nie potrzeba więcej cukru!
    Pozdrawiam

  • Gość - weronika

    czy trzeba piec w tych miseczkach żaroodpornych ? czy można w czymś innym bo te miseczki drogie ??? :)

  • Gość - Joanna

    Dominiko nie.

  • Gość - Dominika

    Czy do do masy na babeczki nie trzeba dodawac proszku do pieczenia?

Pokaż więcej
English French German Italian Russian Spanish

Fani Na Google+

Zdjęcia Użytkowników

Fani Na Facebook'u

Ostatnie Komentarze

Tak, zastyga bardzo szybko. To najtrudniejszy etap w tym przepisie. Gdyby nie wy...
Dziękuję za odpowiedź
Jak zrobię swoje, podeślę Ci zdjęcie! Mam trochę inny p...
To dobrze A czy po rozsmarowaniu karmelu na blacie ciasta trzeba na prawdę tak ...
Agnieszko, tortownica o średnicy 24 cm (patrz punkt 3). Wysokości nie mierzyłam....
Aleksandro, jest twarda, ale spokojnie da się ją pogryźć
Początek strony