Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Babeczki z pianka kajmakowa

Delikatne, kruche babeczki wypełnione kajmakową pianką. Pianka ma konsystencję ptasiego mleczka. Takie małe, słodkie co nieco.

Składniki:
Ciasto kruche:

  • 300g mąki pszennej
  • 150g masła lub margaryny
  • 80g cukru pudru
  • 1 jajko

Pianka kajmakowa:

  • 1 puszka masy krówkowej (400g)
  • 200ml słodkiej śmietany 30- 36%
  • 3- 4 łyżeczki żelatyny *

Dodatkowo:

  • migdały w płatkach, orzechy, krokant orzechowy do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Z podanych składników na ciasto kruche zagnieść jednolite ciasto. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 1 godz.
  2. Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie. Wyciąć kółka troszkę większe niż wielkość foremki do babeczek. Foremki wysmarować masłem i wykleić ciastem. Ciasto nakłuć widelcem.

02

  1. Piec w nagrzanym piekarniki ok. 15min. w temperaturze 180°C, do zarumienienia. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Gdy żelatyna napęcznieje, podgrzać ją, ciągle mieszając, aż się rozpuści. Letnią żelatynę wymieszać dokładnie z masą krówkową. Ubić śmietanę na sztywno i wmieszać delikatnie do masy krówkowej.
  3. Masą napełnić ostudzone babeczki i udekorować migdałami w płatkach, orzechami itp.
  4. Babeczki wstawić do lodówki.

Smacznego.

Uwaga:

* Dałam 4 łyżeczki, ale myślę, że spokojnie można dać 3. Z 4 łyżeczek wychodzi dość zbita pianka (coś jak ptasie mleczko). Przy mniejszej ilości żelatyny masa będzie rzadsza.

zegarek

Czas przygotowania:

około 60 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 15 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

min. 1 godz.
porcje

Liczba sztuk:

ok. 30
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

03

05

06

04

Powiązane przepisy


Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

  • Joanna

    Moniko są trochę mniej słodkie niż sama masa krówkowa.

  • Monika

    Witam,cudne są Pani babeczki zamierzam zrobić na święta tylko się zastanawiam,czy nie będą strasznie słodkie,cała puszka masy krówkowej idzie?

  • Joanna

    Magdo można rozpuszczoną żelatynę wymieszać najpierw z np. 2 łyżkami masy krówkowej i następnie dodać do reszty masy krówkowej. Wówczas nie powinny powstać grudki. Wielkość moich foremek to 6,5cm na górze i 3cm na dnie.

  • Magda

    I jeszcze jedno pytanie , czy może pani podać wymiary foremek bo mnie się wydaje, że moje są za duże (7cm szerokość na górze , 4,5 na dole)

  • Magda

    Witam, zrobiłam dziś te babeczki ale w momencie dodania żelatyny do masy krówkowej zrobiła się wielka klucha nie wiedzieć czemu, na szczęście szybko zareagowałam i wyciągnęłam tą kluchę, dużo masy się zmarnowało ale i tak udało mi się napełnić 18 babeczek :)

  • Mada

    Dopiero teraz zauważyłam :) dziękuję za odpowiedź

  • Joanna

    Mado ok. 30, jest podane pod przepisem.

  • Mada

    Ile babeczek wychodzi z podanego przepisu? Pozdrawiam.

  • Joanna

    marysienko foremki wyklejam ciastem po sam brzeg. Ciasto może delikatnie nawet wystawać poza i nakłuwam ciasto na dnie widelcem.
    Możesz przykryć ciasto w foremkach kawałkami papieru do pieczenia i wsypać do środka groch (ciecierzycę lub nawet ryż). Tak jak jest to pokazane na zdjęciach tego przepisu: Kliknij na ten link
    Dodatkowo piekarnik musi być dobrze nagrzany.

  • marysienka

    Witam, chciałam zapytać odnośnie wyklejania foremek. Nie wiem gdzie popełniłam błąd ale ciasto w trakcie pieczenia "objechało" w foremce do dołu , w efekcie wyszły mi dość brzydkie placki. Czy przy wyklejaniu ciasto trzeba mocno docisnąć w foremkę? Czy może powodem była za duża ilość tłuszczu na foremce i po nagrzaniu ciasto się rozjechało? Mogłaby Pani napisać mi dokładnie jak wykleja foremki? Uparciuch ze mnie i nie spocznę póki nie wyjdą ładne jak na zdjęciu :) Jutro chcę zrobić drugie podejście , pozdrawiam

Pokaż więcej

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony