Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Auszogne

Ausgezogene (po bawarsku Auszogne) to tradycyjny wypiek niemieckiej kuchni. Są to zwyczajne pączki o charakterystycznym kształcie. Mają gruby, brązowy brzeg i cienkie, jasne wnętrze. Formę tą uzyskuje się w prosty sposób. Kulę ciasta rozciąga się w rękach w ten sposób, aby ciasto w środku było bardzo cienkie, natomiast brzeg pozostał grubszy. Podczas smażenia cienka warstwa ciasta podnosi się do góry, dzięki czemu, z jednej strony, nie jest smażona w tłuszczu i pozostaje jasna. Prawdopodobnie, dawniej kobiety piekące te pączki rozciągały placki na kolanie. Stąd też ich nazwa (ausgezogene- rozciągnięte). W innych regionach Niemczech pączki te mają różnorakie nazwy. Kształt jest jednak niezmienny.

Składniki:

  • 250ml mleka
  • 500g mąki pszennej
  • 25g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 50g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 25g masła
  • tłuszcz do smażenia (u mnie olej rzepakowy)
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wsypać do dużej miski, zrobić w środku wgłębienie i wkruszyć drożdże. Dodać cukier i lekko ciepłe mleko. Składniki w środku lekko zamieszać i przysypać lekko mąką z brzegów. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 10- 15 min. do wyrośnięcia. Kolejno dodać jajko, miękkie masło i sól. Zagnieść ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30- 40 min.
  2. 25g masła roztopić. Pozostawić do ostygnięcia.
  3. Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 kawałków i uformować z nich okrągłe kulki. Kule układać na lekko posypanym mąką blacie (lub bez mąki na papierze do pieczenia), posmarować roztopionym masłem, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 15min.

02

  1. Rozgrzać tłuszcz w garnku. Jedną kulę po drugiem wziąć do rąk i rozciągać tak, aby powstał grubszy brzeg, a w środku ciasto było bardzo cienkie. (Uwaga, nie zrobić dziury w cieście. Jeśli się zdarzy, uformować kulkę ponownie i od nowa rozciągać). Gotowy placek powinien mieć ok. 10- 12cm średnicy.

03

  1. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Przewrócić ostrożnie przy pomocy dwóch widelców.

04

  1. Pączki układać na ręcznikach papierowych, aby tłuszcz ociekł.
  2. Posypać cukrem pudrem.

Smacznego Smile.

Przepis pochodzi ze strony: www.kochbar.de

zegarek

Czas przygotowania (łącznie ze smażeniem):

około 1 godz.
zegarek2

Czas oczekiwania:

ok. 1 godz.
porcje

Liczba sztuk:

12
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Auszogne

Auszogne

Auszogne

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Pokaż więcej

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnie Komentarze

Tak, z kukurydzianą na pewno, bo też piekłam
Witam, ciasto Pyszne. Lecz napotkałem problem po upieczeniu strasznie się łamało...
Faktycznie przypomina keksa, ale jednak jest troszę inny. Można go potraktować j...
dzień doby właśnie robię placek korzenny i nie widzę proszku do pieczenia. Czy j...
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Ostatnio zarejestrowani

  • Oksana Yaremchuk-Konieva
  • Beata Orzechowska
  • Krzysztof Kowalski
  • ULA Rzeszotarska
  • Karolina Sandra Gierlitz
  • Barbara Romaniuk
  • Kasia Głąb
  • Elżbieta Marta Grabowska
  • Dorota
  • KAZIMIERA FRAMSKA
  • Alicja Zołańska
  • Monika Joanna Stelmaszyk
  • Sabina Miedziak
  • Ewelina
  • Mariusz Stfan Gutmański
  • Ola Sz
Początek strony