Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Pająki czekoladowe

Pająki czekoladowe idealnie nadają się na Halloween oraz na przyjęcia dziecięce. Dzieci były wprost nimi zachwycone. Nie tylko ich wyglądem (mimo że powinien odstraszać ;-), ale również dlatego, że są całe z czekolady. Ich zaletą jest to, że nie trzeba ich piec. Dlatego może przygotować je każdy, nawet ten, kto nie czuje się pewnie przy piekarniku. Ich jedyną wadą jest to, że są nieco pracochłonne.

Składniki:
Na blok czekoladowy:

  • 200g herbatników
  • 100g orzechów włoskich lub migdałów
  • 100g masła
  • 50g cukru
  • 1,5 łyżki kakao
  • 50ml mleka

Dodatkowo:

  • okrągłe ciasteczka (dowolne np. herbatniki lub ciasteczka owsiane)
  • paluszki (z solą lub bez)*
  • masa marcepanowa
  • kakao
  • ok. 200- 250g czekolady gorzkiej

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować masę na blok czekoladowy. Herbatniki i orzechy połamać na małe kawałki i razem wymieszać. (Można je włożyć do woreczka do mrożenia i przy pomocy wałka połamać, tylko nie za drobno.)
  2. Mleko, cukier i kakao wymieszać i zagotować. Dodać masło i rozpuścić je ciągle mieszając. Masę dodać do herbatników i orzechów i dobrze wymieszać.
  3. Masę wyłożyć na ciasteczka tworząc jakby półkule. Gotowe wstawić do lodówki.

02

  1. Paluszki pociąć na krótkie i trochę dłuższe kawałki.

03

  1. Krótki i dłuższy kawałek połączyć przy pomocy masy marcepanowej.

04

  1. Z marcepanu zrobić oczy. (Należy zrobić najpierw białe kółeczka, kolejno marcepan zagnieść z kakao i zrobić z niego mniejsze kółeczka. Mniejsze, kakaowe kółeczka należy nałożyć na jasne).

05

  1. Wyciągnąć z lodówki ciasteczka z blokiem czekoladowym. Końcówką ostrego noża zrobić z dwóch stron po 3 dziurki. W każdą dziurkę wsadzić przygotowane paluszki (krótszą częścią).

06

  1. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Czekoladą pokryć pająki (np. przy pomocy pędzelka). Kolejno można dodatkowo jeszcze palcami dotknąć czekoladę, aby powstały nierówności na czekoladzie.
  2. Na jeszcze płynnej czekoladzie ułożyć oczy z marcepanu.
  3. Pająki przechowywać w lodówce.

Smacznego Smile.

Uwaga: Paluszki mogą być solone. Nie ma obawy, sól nie jest wyczuwalna.

zegarek

Czas przygotowania:

ponad 1 godz.
porcje

Liczba sztuk:

ok. 7
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Pająki czekoladowe

Pająki czekoladowe

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

  • Gość - Joanna

    Kasiu proponuję zapytać na poczcie.

  • Gość - Kasia

    Czy da sie te ciasteczka przeslac w paczuszce? Czy wytrzymaja 2-3 dni w drodze. Czy moze sie rozpuszcza, albo beda zle smakowaly?

  • Gość - Ela

    Pająki są rewelacyjne!!! zrobię je mojej córce na urodziny. Kilka lat temu miała hodowlę pajaków, bedzie to wspaniały prezent, tylko zrobię im 8 nóg, dziekuję za pomysł :lol:

  • Gość - Joanna

    Tereso tak, możesz :-)

  • Gość - teresa

    Witam. mam problemy z zakupem masy marcepanowej. Czy mogę użyć "chlebka" marcepanowego? Jak Pani myśli?

  • Gość - Joanna

    Jowito można dać jeszcze ciepłą. Tak, możesz je zrobić wcześniej.

  • Gość - Jowita

    Witam! Proszę napisać czy można masę jeszcze ciepłą wymieszać z ciasteczkami i orzechami, czy też lepiej żeby wystygła? Czy można je spokojnie zrobić na kilka dni przed imprezą? Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź :-)

  • Gość - aga

    Pająki mają 8 nóg :D

  • Gość - Joanna

    Marto wszystko zależy od tego jakieś wielkości ciasteczka okrągłe kupiłaś. Nogi dopasowywałam go gotowej półkuli. Robienie nóg jest rzeczywiście najbardziej pracochłonne, ale radziłabym jednak zrobić te półkule i dopiero nogi. Kulki niech sobie leżą w lodówce, a nogi zrób jak czas pozwoli :-)

  • Gość - Marta

    Rewelacyjne pajaki!!!Jakiej one sa wielkosci?Nie wiem jak pociac paluszki(ile centymetow?),a chcialabym o tego zaczac,bo napewno to jest pracochlonne.
    Dziekuje
    Pozdrawiam

Pokaż więcej
English French German Italian Russian Spanish

Fani Na Google+

Zdjęcia Użytkowników

Obecnie brak dostępnych zdjęć.

Fani Na Facebook'u

Ostatnie Komentarze

Olga, tak, można.
(Ja piekłam po jednym blacie. Przygotowałam ciasto na 2 blat...
Dzień dobry, ja się chciałam zapytać czy jak Pani piekła po 3 blaty jednocześni...
Bezy wyszły extra dzięki za przepis bo białka zawsze szły do wyrzucenia
Piękna :-) Mieszkam w Austrii, ale o szarlotce z lukrem nie słyszałam, może dlat...
Właśnie zrobiłam są pyszne! polecam
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony