Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Bezy z bitą śmietaną i owocami

Przepis na chrupiące bezy z kakaową bitą śmietaną i świeżymi czereśniami. Do bezy pasują prawie wszystkie owoce, szczególnie te sezonowe.

Składniki:
Beza:

  • 4 białka
  • 200g cukru
  • szczypta soli

Bita śmietana:

  • 300g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka kakao

Dodatkowo:

  • czereśnie (lub inne owoce np. truskawki, maliny, porzeczka, brzoskwinie)
  • ok. 50g czekolady (u mnie biała)

Sposób przygotowania:

  1. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać stopniowo cukier.
  2. Gdy białka będę dobrze ubite i cukier się rozpuści, przełożyć masę do szprycy (lub worka do mrożenia z odciętym jednym końcem. Użyłam szprycy z dużą, okrągłą końcówką).
  3. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia formułować z piany okrągłe placki o średnicy ok. 8cm. (Dla ułatwienia, najlepiej jest najpierw narysować na papierze okręgi. Zrobić odstępy między bezami. Bezy trochę urosną). Kolejno zrobić ozdobny brzeg.

04

  1. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze ok. 110°C przez ok. 2 godz., aż bezy będą wysuszone. (Czas i temperatura może się lekko zmieniać w zależności od piekarnika). Pozostawić w lekko uchylonym piekarniku, aż wystygną.
  2. Czereśnie umyć i osuszyć.
  3. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Czereśnie, jedną po drugiej, zanurzać do połowy w czekoladzie i układać np. na papierze do pieczenia.
  4. Bitą śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier. Na końcu dodać kakao.
  5. Bitą śmietanę rozłożyć na bezach i ułożyć owoce.

Smacznego Smile.

zegarek

Czas przygotowania:

około 40 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 2 godz.
porcje

Liczba sztuk:

ok. 10
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: niski

Bezy z bitą śmietaną i owocami

Bezy z bitą śmietaną i owocami

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Pokaż więcej

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnie Komentarze

Tak, z kukurydzianą na pewno, bo też piekłam
Witam, ciasto Pyszne. Lecz napotkałem problem po upieczeniu strasznie się łamało...
Faktycznie przypomina keksa, ale jednak jest troszę inny. Można go potraktować j...
dzień doby właśnie robię placek korzenny i nie widzę proszku do pieczenia. Czy j...
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Ostatnio zarejestrowani

  • Oksana Yaremchuk-Konieva
  • Beata Orzechowska
  • Krzysztof Kowalski
  • ULA Rzeszotarska
  • Karolina Sandra Gierlitz
  • Barbara Romaniuk
  • Kasia Głąb
  • Elżbieta Marta Grabowska
  • Dorota
  • KAZIMIERA FRAMSKA
  • Alicja Zołańska
  • Monika Joanna Stelmaszyk
  • Sabina Miedziak
  • Ewelina
  • Mariusz Stfan Gutmański
  • Ola Sz
Początek strony