Bezy z bitą śmietaną i owocami

Chrupiące bezy z bitą śmietaną w środku i dowolnymi owocami. Do bitej śmietany dodałam trochę kakao dla koloru, a czereśnie zanurzyłam do połowy w białej czekoladzie.

Składniki na ok. 10 sztuk:

Beza:

  • 4 białka (z jajek rozmiaru M), temperatura pokojowa
  • 200 g cukru, najlepiej drobnego do wypieków
  • szczypta soli

Bita śmietana:

  • 300 g słodkiej śmietany 30- 36%, schłodzonej
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka kakao

Dodatkowo:

  • dowolne owoce sezonowe (u mnie czereśnie)
  • ok. 50 g czekolady (u mnie biała)

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować bezę: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodawać stopniowo cukier po ok. 1 łyżce, robiąc duże odstępy między kolejnym dodaniem.
  2. Gotową pianę bezową przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką lub worka do mrożenia z odciętym jednym końcem. (Użyłam rękawa z dużą, okrągłą tylką).
  3. Na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia uformować z piany okrągłe placki o średnicy ok. 8 cm, pozostawiając odstępy między nimi, ponieważ bezy urosną. (Dla ułatwienia, najlepiej jest najpierw narysować na papierze okręgi, następnie papier odwrócić. Okręgi będą przez papier przebijać). Następnie zrobić ozdobny brzeg.

2

3

  1. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 100°C (termoobieg) lub 110°C (grzałka góra- dół) przez ok. 2 godziny, aż bezy będą wysuszone. (Czas i temperatura może się lekko zmieniać w zależności od piekarnika. Można piec na grzałce góra- dół lub termoobiegu. Przy ustawieniach piekarnika na grzałkę góra- dół w połowie pieczenia zamienić blachy miejscami). Po tym czasie uchylić lekko drzwiczki piekarnika, wsadzając np. łyżkę drewnianą między drzwiczki, a piekarnik i pozostawić bezy w piekarniku do całkowitego ostygnięcia. (Jeśli bezy po ostygnięciu nie będą od razu podawane, należy przełożyć je do szczelnego pojemnika, aby nie nasiąkły wilgocią i nie zrobiły się klejące na zewnątrz).
  2. Czereśnie umyć i osuszyć. Czekoladę posiekać i roztopić w kąpieli wodnej. Czereśnie, jedną po drugiej, zanurzać do połowy w czekoladzie i układać np. na papierze do pieczenia. Wstawić do lodówki lub w chłodne miejsce, aby czekolada zastygła.
  3. Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Na końcu dodać kakao.
  4. Bitą śmietanę rozłożyć na bezach i ułożyć owoce. Podawać najlepiej od razu.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 10

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: niski
Bezy z bitą śmietaną i owocami Bezy z bitą śmietaną i owocami Bezy z bitą śmietaną i owocami Bezy z bitą śmietaną i owocami