Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Buchty z truskawkami

Przepis na smaczne bułeczki drożdżowe ze świeżymi truskawkami w środku. Bułeczki wychodzą nieduże, tak na 3 gryzy. Są proste w przygotowaniu. Nie wymagają wcześniejszego przygotowania zaczynu. Należy zagnieść wszystkie składniki, poczekać, aż ciasto wyrośnie i już jest czas na formowanie bułeczek.

Składniki:
Ciasto drożdżowe:

  • 250g mąki pszennej
  • 30g cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • 125ml mleka
  • 15g świeżych drożdży
  • 1 żółtko
  • 30g masła

Nadzienie:

  • 10 świeżych truskawek
  • 1 łyżka dżemu truskawkowego

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania
  • margaryna do posmarowania formy

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wsypać do miski, dodać pokruszone drożdże, cukier, sól, lekko ciepłe mleko, żółtko, i miękkie masło. Zagnieść wszystkie składniki na jednolitą masę (ok. 5 minut). Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (co najmniej 30 minut).
  2. W czasie wyrastania, przygotować nadzienie. Truskawki umyć, osuszyć, odszypułkować i pokroić na ćwiartki. Włożyć do miski i wymieszać z dżemem.
  3. Formę żaroodporną wysmarować margaryną.
  4. Z ciasta uformować 12 kulek, każdą kulkę rozpłaszczyć na dłoni, nałożyć po 3 ćwiartki truskawek, zlepić i uformować okrągłą bułeczkę.
  5. Bułeczki układać w formie, jedna koło drugiej, zlepieniem do dołu.
  6. Formę przykryć ściereczką i pozostawić bułeczki na 30- 40 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  7. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut w temperaturze 200°C. (Po 15 minutach przykryłam bułeczki z góry folią aluminiową, bo szybko się rumieniły).
  8. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Smacznego.
Przepis znalazłam na opakowaniu mąki.

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

ok. 60 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 25 min.
porcje

Liczba sztuk:

12
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Buchty z truskawkami

 Buchty z truskawkami

Buchty z truskawkami

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

  • ivan

    wczoraj piekłem je pierwszy raz. zrobiłem podwójną porcje i poszły w 5 minut. dzisiaj robię następne bo znajomi mi nie odpuszczą heh

  • marzena

    super buleczki wyszly mi rewelka a wielki plus ze tak latwe w przygotowaniu

  • Mila

    Dziś wypróbowałam ten przepis no i muszę przyznać, że cała rodzina była zachwycona. Pozostały już tylko okruszki :)
    No i ja zrobiłam z białym serem bo miałam na zbyciu :P

    Pozdrawiam!

  • Karolina

    Pycha!!! Zrobiłam z nutellą ( moje chłopaki za nią przepadają).Jestem pod wrażeniem, że z tak prostego przepisu wyszły tak przepyszne bułeczki. Mięciutkie ,puszyste .Jutro zrobię z dżemem truskawkowym. Chłopaki ( 8 lat i 3 latka) pałaszowali aż im się uszy trzęsły :-) :D Jagodzianki też robiliśmy i wyszły pyszne:)

  • Ela

    Bułeczki bardzo proste i przepyszne. Polecam gorąco Znikają w mgnieniu oka:)))

  • Kinga

    Bułeczki wyszły przepyszne, bardzo polecam przepis ! Ja zrobiłam z budyniem waniliowym,bo akurat miałam ;)
    Pozdrawiam :)

  • Łasuch

    Witam,
    skorzystaliśmy z przepisu i super...!!!
    Za którymś razem postanowiliśmy przetestować z innym nadzieniem zamiast truskawki daliśmy powidła śliwkowe a kolejny raz gęsty dżem z czarnej porzeczki i to rewelacja :) dosłownie na każda kulkę 1/2 łyżeczki wystarcza nic nie wycieka. dodajemy jednak więcej cukru naszym zdaniem słodsze...:)
    Przepis super tani i smaczny polecamy 100% zadowolenia .
    Ps :
    porcja z przepisu to za mało :)

  • Aneta

    Już drugi raz do nich podchodzę i znowu mi nie wyrosły... :-( tyle komentarzy pozytywnych...liczyłam na to, że wyjdą nawet takiemu beztalenciowi do wypieków.. zupełnie nie mam ręki do drożdżowych ciast... może mi Pani podpowiedzieć, dlaczego ciasto nie wyrasta? Ewidentnie coś robię źle już przy punkcie 1 i nie wiem zupełnie co... :-(

  • Joanna

    Aneto składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mleko powinno być lekko ciepłe (tj. nie za ciepłe, ani nie za chłodne). Wszystkie składniki dobrze wyrobić ręką lub robotem kuchennym z hakiem do zagniatania ciasta.

  • Ania

    Wyszło za.pierwszym razem!trochę krócej.jednak Trzymałam.w piekarniku,i są tak puszyste i mięciutkie że jestem w Szoku. Nie zrobiła.się skorupka wierzchu,ani nie Zaczęły twardniec...Czego to zasługa? Mleka? Jednego.tylko.żółtka? Pycha!!! Chyba wykorzystam.ten.Przepis do lipcowych.Jagodzianek...

Pokaż więcej

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony