Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Buchty z truskawkami

Przepis na smaczne bułeczki drożdżowe ze świeżymi truskawkami w środku. Bułeczki wychodzą nieduże, tak na 3 gryzy Wink Są proste w przygotowaniu. Nie wymagają wcześniejszego przygotowania zaczynu. Należy zagnieść wszystkie składniki, poczekać, aż ciasto wyrośnie i już jest czas na formowanie bułeczek.

Składniki:
Ciasto drożdżowe:

  • 250g mąki pszennej
  • 30g cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • 125ml mleka
  • 15g drożdży
  • 1 żółtko
  • 30g masła

Nadzienie:

  • 10 świeżych truskawek
  • 1 łyżka dżemu truskawkowego

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania
  • margaryna do posmarowania formy

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wsypać do miski, dodać pokruszone drożdże, cukier, sól, lekko ciepłe mleko, żółtko, i miękkie masło. Zagnieść wszystkie składniki na jednolitą masę (ok. 5min). Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (co najmniej 30min.).
  2. W czasie wyrastania, przygotować nadzienie. Truskawki umyć, osuszyć, odszypułkować i pokroić na ćwiartki. Włożyć do miski i wymieszać z dżemem.
  3. Formę żaroodporną wysmarować margaryną.
  4. Z ciasta uformować 12 kulek, każdą kulkę rozpłaszczyć na dłoni, nałożyć po 3 ćwiartki truskawek, zlepić i uformować okrągłą bułeczkę.
  5. Bułeczki układać w formie, jedna koło drugiej, zlepieniem do dołu.
  6. Formę przykryć ściereczką i pozostawić bułeczki na 30- 40min., w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  7. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25min. w temperaturze 200°C. (Po15min. przykryłam bułeczki z góry folią aluminiową, bo szybko się rumieniły).
  8. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Smacznego Smile.
Przepis znalazłam na opakowaniu mąki.

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

ok. 60 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 25 min.
porcje

Liczba sztuk:

12
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Buchty z truskawkami

 Buchty z truskawkami

Buchty z truskawkami

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

  • Monika

    Rewelka ten przepis,robiłam już buchty kilka razy i za każdym razem z innym nadzieniem.Pycha:-)

  • Joanna

    Sylwio przelicznik jest taki: : 25g drożdży świeżych to 7g drożdży suchych.

  • Sylwia

    witam, mam wszystko co trzeba + ogromny apetyt na te bułeczki. Jedynie problem mam z drożdżami - mam tylko suche dlatego proszę o radę jakiej ilości użyć? pozdrawiam

  • Marta

    Witam.dziś wypróbowałam ,przepis wygladaja bardzo apetetycznie, niestety nie moge spróbować, poniewaz jestem mama karmiaca..ze wzgledu na jajko i mleko ;( ale mój maz z checia spałaszuje.Dodam jeszcze ,ze jestem beztalenciem kulinarnym...a tutaj tak miło mnie zaskoczyło ;P pozdrawiam bardzo serdecznie

  • Ania

    Wyszło za.pierwszym razem!trochę krócej.jednak Trzymałam.w piekarniku,i są tak puszyste i mięciutkie że jestem w Szoku. Nie zrobiła.się skorupka wierzchu,ani nie Zaczęły twardniec...Czego to zasługa? Mleka? Jednego.tylko.żółtka? Pycha!!! Chyba wykorzystam.ten.Przepis do lipcowych.Jagodzianek...

  • Joanna

    Aneto składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mleko powinno być lekko ciepłe (tj. nie za ciepłe, ani nie za chłodne). Wszystkie składniki dobrze wyrobić ręką lub robotem kuchennym z hakiem do zagniatania ciasta.

  • Aneta

    Już drugi raz do nich podchodzę i znowu mi nie wyrosły... :-( tyle komentarzy pozytywnych...liczyłam na to, że wyjdą nawet takiemu beztalenciowi do wypieków.. zupełnie nie mam ręki do drożdżowych ciast... może mi Pani podpowiedzieć, dlaczego ciasto nie wyrasta? Ewidentnie coś robię źle już przy punkcie 1 i nie wiem zupełnie co... :-(

  • Łasuch

    Witam,
    skorzystaliśmy z przepisu i super...!!!
    Za którymś razem postanowiliśmy przetestować z innym nadzieniem zamiast truskawki daliśmy powidła śliwkowe a kolejny raz gęsty dżem z czarnej porzeczki i to rewelacja :) dosłownie na każda kulkę 1/2 łyżeczki wystarcza nic nie wycieka. dodajemy jednak więcej cukru naszym zdaniem słodsze...:)
    Przepis super tani i smaczny polecamy 100% zadowolenia .
    Ps :
    porcja z przepisu to za mało :)

  • Kinga

    Bułeczki wyszły przepyszne, bardzo polecam przepis ! Ja zrobiłam z budyniem waniliowym,bo akurat miałam ;)
    Pozdrawiam :)

  • Ela

    Bułeczki bardzo proste i przepyszne. Polecam gorąco Znikają w mgnieniu oka:)))

Pokaż więcej

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnie Komentarze

Zależy jakie duże bezy zrobisz. Mnie wyszło 12 sztuk i zmieściłam je na jednej b...
Można upiec np. ciasteczka z lemon curd, czy tartę, ale najczęściej uzywa sie go...
Tak, tylko zmniejsz ilość cukru.
Mmmhhmm niebo w gębie, starłam tylko żółtą skórkę i wyszło takie pycha, że łyżka...
Dziękuję za odpowiedź, rzeczywiście ścierałam również trochę białej ops: Dzisiaj...
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Ostatnio zarejestrowani

  • Oksana Yaremchuk-Konieva
  • Beata Orzechowska
  • Krzysztof Kowalski
  • ULA Rzeszotarska
  • Karolina Sandra Gierlitz
  • Barbara Romaniuk
  • Kasia Głąb
  • Elżbieta Marta Grabowska
  • Dorota
  • KAZIMIERA FRAMSKA
  • Alicja Zołańska
  • Monika Joanna Stelmaszyk
  • Sabina Miedziak
  • Ewelina
  • Mariusz Stfan Gutmański
  • Ola Sz
Początek strony