Buchty z powidłami

Pyszne, miękkie drożdżowe bułeczki z powidłami śliwkowymi. Zamiast powideł można zrobić je z innym, ulubionym, słodkim dodatkiem np. kremem czekoladowo- orzechowym lub dżemem.

Składniki na 12 sztuk:

Ciasto drożdżowe:

  • 250 ml mleka
  • 70 g cukru
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 jajko, temperatura pokojowa
  • 500 g mąki pszennej
  • 60 g masła, temperatura pokojowa
  • szczypta soli

Polewa:

  • 50 ml mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka masła

Dodatkowo:

  • powidła, dżem lub krem czekoladowo- orzechowy

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować zaczyn: Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
  2. Resztę z 500g mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, sól i wymieszać. Dodać jajko, miękkie masło i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto, najlepiej mikserem lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta. (Miksować 3 minuty).
  3. Z ciasta uformować 12 kulek, każdą kulkę rozpłaszczyć na dłoni, nałożyć 1 łyżeczkę nadzienia, zlepić i uformować okrągłą bułeczkę.
  4. Bułeczki układać w formie żaroodpornej (u mnie prostokątna o wymiarach 19x 28cm), posmarowanej masłem (lub margaryną), zlepieniem do dołu. Formę przykryć ściereczką i pozostawić bułeczki na 30 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  5. Przygotować polewę: Mleko, masło i cukier podgrzać, mieszając, aż cukier się rozpuści.
  6. Wyrośnięte bułeczki polać ciepłą polewą i od razu wstawić do nagrzanego piekarnika.
  7. Piec ok. 25 minut w temperaturze 200°C (grzałka góra- dół). Po upieczeniu pozostawić bułeczki na 5 minut w wyłączonym piekarniku. Następnie wyciągnąć i pozostawić do ostygnięcia.

Wariant Thermomix:

Składniki na 12 sztuk:

Ciasto drożdżowe:

  • 250 g mleka
  • 70 g cukru
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 jajko, temperatura pokojowa
  • 500 g mąki pszennej
  • 60 g masła pokrojonego na kawałki, temperatura pokojowa
  • szczypta soli

Polewa:

  • 50 g mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka masła

Dodatkowo:

  • powidła, dżem lub krem czekoladowo- orzechowy

Sposób przygotowania:

  1. Mleko, cukier, pokruszone drożdże i jajko włożyć do naczynia miksującego i wymieszać 2 ½ minuty/37°C/obr.2.
  2. Dodać pozostałe składniki na ciasto drożdżowe i zagnieść ciasto 2 ½ minuty/pozycja interwał.
  3. Z ciasta uformować 12 kulek, każdą kulkę rozpłaszczyć na dłoni, nałożyć 1 łyżeczkę nadzienia, zlepić i uformować okrągłą bułeczkę.
  4. Bułeczki układać w formie żaroodpornej (u mnie prostokątna o wymiarach 19x 28cm), posmarowanej masłem (lub margaryną), zlepieniem do dołu. Formę przykryć ściereczką i pozostawić bułeczki na 30 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  5. Składniki na polewę włożyć do naczynia miksującego i podgrzać 1 minutę/60°C/obr.2.
  6. Wyrośnięte bułeczki polać ciepłą polewą i od razu wstawić do nagrzanego piekarnika.
  7. Piec ok. 25 minut w temperaturze 200°C (grzałka góra- dół). Po upieczeniu pozostawić bułeczki na 5 minut w wyłączonym piekarniku. Następnie wyciągnąć i pozostawić do ostygnięcia.

Źródło: Przepis lekko zmodyfikowany na podstawie przepisu z książki z przepisami do Thermomix: "Mahlzeit. Schnelle Mittagsgerichte".

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość sztuk:

12

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: niski
Buchty z powidłami Buchty z powidłami