Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Buchty z powidłami

Pyszne, miękkie drożdżowe bułeczki z powidłami śliwkowymi. Można zrobić je z ulubionym, słodkim dodatkiem. Piekłam również z nutellą, ku wielkiemu zadowoleniu moich dzieci Wink.

Uwaga: Przepis do przygotowania w Thermomix na dole strony.

Składniki:
Ciasto drożdżowe:

  • 250ml mleka
  • 70g cukru
  • 20g świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 500g mąki pszennej
  • 60g masła
  • szczypta soli

Polewa:

  • 50ml mleka
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka masła

Dodatkowo:

  • powidła, dżem lub krem czekoladowo- orzechowy

Sposób przygotowania:

  1. Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15min.
  2. Resztę z 500g mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, sól i wymieszać. Dodać jajko, miękkie masło i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto, najlepiej mikserem lub robotem kuchennym, używając  haka do zagniatania ciasta (miksować 3 minuty).
  3. Z ciasta uformować 12 kulek, każdą kulkę rozpłaszczyć na dłoni, nałożyć 1 łyżeczkę nadzienia, zlepić i uformować okrągłą bułeczkę.
  4. Bułeczki układać w formie żaroodpornej (u mnie prostokątna o wymiarach 19x 28cm), posmarowanej margaryną, zlepieniem do dołu. Formę przykryć ściereczką i pozostawić bułeczki na 30min., w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  5. Przygotować polewę. Mleko, masło i cukier podgrzać, mieszając, aby cukier się rozpuścił.
  6. Wyrośnięte bułeczki polać ciepłą polewą i od razu wstawić do nagrzanego piekarnika.
  7. Piec ok. 30min. w temperaturze 200°C (Piekłam na drugiej szynie od dołu). Po upieczeniu pozostawić bułeczki na 5 minut w wyłączonym piekarniku. Kolejno wyciągnąć i pozostawić do ostygnięcia.

Wariant Thermomix:

Składniki:
Ciasto drożdżowe:

  • 250g mleka
  • 70g cukru
  • 20g świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 500g mąki pszennej
  • 60g miękkiego masła, pokrojonego na kawałki
  • szczypta soli

Polewa:

  • 50g  mleka
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka masła

Dodatkowo:

  • powidła, dżem lub krem czekoladowo- orzechowy

Sposób przygotowania:

  1. Mleko, cukier, drożdże i jajko włożyć do naczynia miksującego i wymieszać 2 ½ min./37°C/obr.2.
  2. Dodać pozostałe składniki na ciasto drożdżowe i zagnieść ciasto 2 ½min./pozycja interwał.
  3. Z ciasta uformować 12 kulek, każdą kulkę rozpłaszczyć na dłoni, nałożyć 1 łyżeczkę nadzienia, zlepić i uformować okrągłą bułeczkę.
  4. Bułeczki układać w formie żaroodpornej (u mnie prostokątna o wymiarach 19x 28cm), posmarowanej margaryną, zlepieniem do dołu. Formę przykryć ściereczką i pozostawić bułeczki na 30min., w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  5. Składniki na polewę włożyć do naczynia miksującego i podgrzać 1min./60°C/obr.2.
  6. Wyrośnięte bułeczki polać ciepłą polewą i od razu wstawić do nagrzanego piekarnika.
  7. Piec ok. 30min. w temperaturze 200°C (Piekłam na drugiej szynie od dołu). Po upieczeniu pozostawić bułeczki na 5 minut w wyłączonym piekarniku. Kolejno wyciągnąć i pozostawić do ostygnięcia.

Smacznego Smile.

Przepis lekko zmodyfikowany na podstawie przepisu z książki z przepisami do Thermomix: „Mahlzeit. Schnelle Mittagsgerichte”.

Buchty z powidłami

 Buchty z powidłami

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Pokaż więcej

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnie Komentarze

Możesz zrobić również budyń bez dodatku masła.
Taka ilość zakwasu jest wystarczająca.
To zrób z innymi ziarnami, aby nie zmieniać proporcji.
Doroto z wodą. Dodaj wszystko z miski.
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Ostatnio zarejestrowani

  • IREK RAFAL WERESA
  • Sylwia Bachara
  • Sylwia Bachara
  • Mamutkowa
  • Katarzyna
  • Szkolenia Bhp Tomasz Bielski
  • Monika Zdanowicz
  • Gabriela
  • Oksana Yaremchuk-Konieva
  • Beata Orzechowska
  • Krzysztof Kowalski
  • ULA Rzeszotarska
  • Karolina Sandra Gierlitz
  • Barbara Romaniuk
  • Kasia Głąb
  • Elżbieta Marta Grabowska
Początek strony