Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

muffinki czekoladowe z kremem z mascarpone

Muffinki są mocno czekoladowe. Coś dla czekoholików Cool. W sam raz na Walentynki. Jeśli ma być słodko to musi być czekoladowo. Do muffinków proponuję serowy krem z malinami i mascarpone. Dodatkowo babeczki można udekorować własnoręcznie zrobionymi serduszkami. Sposób przygotowania serduszek znajdziecie tutaj: Czekoladowe figurki.

 Składniki:
Ciasto:

  • 170g masła
  • 2 jajka
  • 150g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 100g mleka (temp. pokojowa)
  • 200g gorzkiej czekolady
  • 30g kakao
  • 170g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem z mascarpone:

  • 120g mrożonych malin
  • 250g serka mascarpone
  • 200g serka kremowego typu Philadelphia
  • 30g cukru pudru (= 2 kopiate łyżki)

Sposób przygotowania:

  1. Czekoladę posiekać (dowolnie. Ja posiekałam drobno, ale można zrobić większe kawałki).
  2. W misce wymieszać czekoladę, kakao, mąkę i proszek do pieczenia.
  3. W drugiej misce wymieszać dokładnie miękkie masło, jajka, cukier, cukier waniliowy i mleko trzepaczką (ubijakiem do piany). Dodać składniki z pierwszej miski. Połączyć składniki (nie mieszać za długo!).
  4. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Ciasto wyłożyć do formy. (Uwaga: Ciasta jest trochę więcej niż na 12 muffinków. U mnie wyszło 14).
  5. Piec w nagrzanym piekarniku około 20 min. w temperaturze 180°C.
  6. Muffinki po upieczeniu pozostawić krótko w formie, kolejno wyciągnąć z formy i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  7. Przygotować krem. Maliny rozmrozić i przetrzeć przez sitko. Wymieszać z serkami i cukrem pudrem. Krem wyłożyć łyżką na muffinki lub udekorować szprycą. Ozdobić serduszkami z czekolady.

Smacznego Smile.

zegarek

Czas przygotowania:

około 40 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 20 min.
porcje

Liczba sztuk:

ok. 14
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: wysoki

muffinki czekoladowe z kremem z mascarpone

muffinki czekoladowe z kremem z mascarpone

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

  • kamila

    Dziękuję!:) Zrobiłam masę jeszcze raz, połączyłam i rzeczywiście - udało się :) Pozdrawiam:)


    mi zdarzylo sie to samo, lekko podgrzalam skladniki, maselko sie powoli roztopilo i wyszla jednolita masa, potem ostudzilam. Wlasnie sie pieka...zobaczymy :)

  • Joanna

    Kate często się zdarza przy różnych przepisach, że papilotki po upieczeniu są tłuste. Ja w takich przypadkach muffinkę po upieczeniu wkładam do drugiej papilotki.

  • Kate

    Hej , ja mam takie pytanko , bo już raz piekłam te muffiny .. były przyszne ( tylko ja sobie pozmieniałam czekolady ;) ) ale w kazdym razie chodzi o to , że masła dodałam tyle ile w przepisie a bardzo mocno przeszło przez papilotki i w sumie nie można było za nie trzymać , bo zaraz wszystko tłuste było .. czy można dać mniej masła ? a jeśli nie to jak temu zaradzić ? chce je upiec chłopakowi na piątek i prosze o szybką odpowiedź :)

  • Magda

    Witam serdecznie!
    Babeczki są cudowne jednak mam pewien problem...
    Wraz z przyjaciółmi piekliśmy je już 2 razy, za pierwszym według przepisu, a za drugim z powodu problemu z mniejszą ilością kakao. Mianowicie zawsze wychodziły nam bardzo gorzkie... Nie wiemy czy to z czekoladą lub z kakao coś nie tak, skoro u innych jest wszystko w porządku ;)Używamy czekolady Wedel gorzkiej oraz kakao z wiatrakiem "mocne". Dodam też, że to nasze pierwsze wypieki i że nie robiliśmy jeszcze kremu. Prosimy więc o radę i pomoc! Dziękujemy za Pani pracę i przepisy!
    Pozdrawiamy!


    W innym przpisie widziałam 2 łyżki kakao + 1 łyżke kawy "inki", do tego 150g czekolady. Zamiast gorzkiej mozna dać jakąkolwiek: mleczną, deserową , białą albo nawet "kinderki" dla dizeci, ja ostatnio robiłam z czekoladową kuwerturą z lidla i wyszły wyborne.

  • Joanna

    Klaudio 100ml ;-)

  • Klaudia

    ile to 100g mleka?

  • Joanna

    Agusiu możesz zrezygnować z owoców lub dodać troszkę przetartego przez sitko dżemu dla koloru.

  • Agusia

    czy w kremie można w ogóle zrezygnować z owoców? albo ewentualnie zamienić cale maliny na dżem malinowy?

  • Joanna

    Magdaleno spróbujcie może z czekoladą mleczną. Możecie użyć również czekolady gorzkiej o mniejszej zawartości kakao i zmniejszyć ilość kakao.

  • Magdalena

    Witam serdecznie!
    Babeczki są cudowne jednak mam pewien problem...
    Wraz z przyjaciółmi piekliśmy je już 2 razy, za pierwszym według przepisu, a za drugim z powodu problemu z mniejszą ilością kakao. Mianowicie zawsze wychodziły nam bardzo gorzkie... Nie wiemy czy to z czekoladą lub z kakao coś nie tak, skoro u innych jest wszystko w porządku ;)Używamy czekolady Wedel gorzkiej oraz kakao z wiatrakiem "mocne". Dodam też, że to nasze pierwsze wypieki i że nie robiliśmy jeszcze kremu. Prosimy więc o radę i pomoc! Dziękujemy za Pani pracę i przepisy!
    Pozdrawiamy!

Pokaż więcej

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnie Komentarze

Zależy jakie duże bezy zrobisz. Mnie wyszło 12 sztuk i zmieściłam je na jednej b...
Można upiec np. ciasteczka z lemon curd, czy tartę, ale najczęściej uzywa sie go...
Tak, tylko zmniejsz ilość cukru.
Mmmhhmm niebo w gębie, starłam tylko żółtą skórkę i wyszło takie pycha, że łyżka...
Dziękuję za odpowiedź, rzeczywiście ścierałam również trochę białej ops: Dzisiaj...
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Ostatnio zarejestrowani

  • Oksana Yaremchuk-Konieva
  • Beata Orzechowska
  • Krzysztof Kowalski
  • ULA Rzeszotarska
  • Karolina Sandra Gierlitz
  • Barbara Romaniuk
  • Kasia Głąb
  • Elżbieta Marta Grabowska
  • Dorota
  • KAZIMIERA FRAMSKA
  • Alicja Zołańska
  • Monika Joanna Stelmaszyk
  • Sabina Miedziak
  • Ewelina
  • Mariusz Stfan Gutmański
  • Ola Sz
Początek strony