Muffinki czekoladowe z kremem malinowym

Mocno czekoladowe muffinki dla wielbicieli czekolady. Udekorowane są lekkim, malinowym kremem przygotowanym na serku mascarpone i własnoręcznie zrobionymi czekoladowymi serduszkami. W sam raz na Walentynki, Dzień Matki lub Kobiet.

Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

Składniki na ok. 14 sztuk:

Ciasto czekoladowe:

  • 170g masła
  • 2 jajka
  • 150g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 100ml mleka
  • 200g gorzkiej czekolady
  • 30g kakao
  • 170g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem malinowy:

  • 120g malin (świeżych lub mrożonych)
  • 250g serka mascarpone
  • 200g serka kremowego typu Philadelphia
  • 30g cukru pudru

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto czekoladowe. Czekoladę posiekać (drobno lub na większe kawałki).
  2. W jednej misce wymieszać posiekaną czekoladę, kakao, mąkę i proszek do pieczenia.
  3. W drugiej misce wymieszać dokładnie trzepaczką miękkie masło, jajka, cukier, cukier waniliowy i mleko. Dodać składniki z pierwszej miski i wymieszać trzepaczką, tylko do momentu połączenia się składników.
  4. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Ciasto wyłożyć do formy. (Ciasta jest trochę więcej niż na 12 muffinków. U mnie wyszło 14).
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20- 25 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
  6. Po upieczeniu muffinki pozostawić na 5- 10 minut w formie. Następnie wyciągnąć z formy na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  7. Przygotować serduszka czekoladowe według przepisu: "Czekoladowe figurki z rękawa cukierniczego".
  8. Przygotować krem malinowy. Maliny przetrzeć przez sitko. (Mrożone uprzednio rozmrozić i razem z sokiem, który puściły przetrzeć przez sitko). Wymieszać trzepaczką z serkami i cukrem pudrem na gładką masę. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego najlepiej z dużą, ozdobną tylką i udekorować muffinki według uznania lub jak na zdjęciach. (Przy takiej dekoracji jak na zdjęciach, kremu wystarcza na 11- 12 muffinek).

2

  1. Ozdobić serduszkami z czekolady.
  2. Muffinki przechowywać w lodówce.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 14

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: wysoki
Muffinki czekoladowe z kremem malinowym Muffinki czekoladowe z kremem malinowym Muffinki czekoladowe z kremem malinowym