Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Rogaliki z marmoladą

Bardzo kruche (a nawet przypominające francuskie), delikatne rogaliki serowe z marmoladą (powidłami lub dżemem). Rogaliki posypane są z góry cukrem pudrem. Samo ciasto nie zawiera w ogóle cukru. Dzięki słodkiemu nadzieniu smakują wyśmienicie nawet bez posypywania cukrem. Moja mama robiła te rogaliki z twarogiem. Ja tym razem zrobiłam z serkiem kremowym typu Philadelphia. Myślę, że można użyć dowolnego sera tylko należy dodać odpowiednią ilość mąki, aby ciasto za bardzo się nie kleiło i dało się rozwałkować.

Składniki:

  • 250g twarogu zmielonego (lub serka kremowego typu Philadelphia)
  • ok. 250g mąki pszennej
  • 250g masła
  • 1 jajko
  • ok. 200g marmolady (u mnie powidła śliwkowe)
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę posiekać z masłem. Dodać ser i pół jajka. Zagnieść ciasto. (Ciasto będzie lekko klejące przez ser, ale nie powinno się bardzo kleić. Jeśli będzie taka potrzeba, można dodać troszkę więcej mąki, ale nie za dużo, aby ciasto pozostało mięciutkie).
  2. Ciasto rozwałkować na grubo posypanym mąką blacie.
  3. Ciasto pokroić w trójkąty. Na każdym trójkącie ułożyć trochę marmolady i zwinąć w rogaliki. Dobrze skleić, aby podczas pieczenia nadzienie nie wypłynęło.

02

  1. Rogaliki ułożyć w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować rozkłóconą resztą jajka. (Wychodzą 3 blachy rogalików).

03

  1. Rogaliki piec w nagrzanym piekarniku około 20min. w temperaturze 180°C, do zarumienienia.
  2. Po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego Smile.

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
zegarek3

Czas pieczenia jednej blachy:

około 20 min.
porcje

Liczba sztuk:

około 50
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: niski

Rogaliki z marmoladą

Rogaliki z marmoladą

Obserwuj Domowe-Wypieki na:

Facebook Google+ Twitter Pinterest Instagram

Udostępnij przepis znajomym na:

Facebook Google+ Twitter Pinterest Instagram
Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Pokaż więcej

Fani Na Google+

Zdjęcia Użytkowników

Fani Na Facebook'u

Ostatnie Komentarze

Agnieszko, tortownica o średnicy 24 cm (patrz punkt 3). Wysokości nie mierzyłam....
Aleksandro, jest twarda, ale spokojnie da się ją pogryźć
Aneto, możesz. Dodaj trochę kremu do ubitej śmietany i wymieszaj delikatnie.
Ciasto wygląda obłędnie! Robię je w poniedziałek dla chłopaków ze straży. Mam na...
To drugi Pani tort, który mnie zachwycił i który pragnę upiec Tylko czekam aż b...
Początek strony