Muffinki migdałowo- miodowe z bezą

Smaczne, migdałowe muffinki udekorowane bezą i kawałkami migdałów. Muffinki wyrastają ładnie do góry. Miód nie dominuje w smaku. Jest tylko delikatnie wyczuwalny. Beza na muffinkach jest miękka, z zewnątrz lekko chrupiąca.

Składniki na ok. 12 sztuk:

Ciasto:

  • 280g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 100g posiekanych migdałów bez skórki
  • 1 jajko
  • 150g płynnego miodu
  • 80ml oleju
  • 220g jogurtu naturalnego

Warstwa bezowa:

  • 3 białka
  • szczypta soli
  • 100g cukru pudru
  • ok. 30- 40g posiekanych migdałów bez skórki

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto. W jednej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i migdały.
  2. W drugiej misce wymieszać trzepaczką jajko, miód, olej i jogurt. Dodać składniki z pierwszej miski i wymieszać trzepaczką, tylko do momentu połączenia się składników.
  3. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Ciasto wyłożyć do formy.
  4. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 200°C, grzałka góra- dół.
  5. W międzyczasie ubić białka z solą na sztywną pianę. Dalej miksując, dodawać stopniowo cukier puder.
  6. Po 20 minutach pieczenia wyciągnąć muffinki z piekarnika i w formie pozostawić na 5 minut. Po tym czasie przełożyć pianę z białek do rękawa cukierniczego lub szprycy z ozdobną tylką i udekorować muffinki. (Piany jest za dużo). Pianę posypać posiekanymi migdałami. Muffinki piec dalej ok. 5 minut do zarumienienia bez. (Ja piekłam 15 minut dłużej).
  7. Muffinki po upieczeniu pozostawić krótko w formie, następnie wyciągnąć z formy i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Uwaga:

  • Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

Źródło: Lekko zmieniony przepis z książki: "Muffins, Geniesserküche".

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 12

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: średni
Muffinki migdałowo- miodowe z bezą Muffinki migdałowo- miodowe z bezą Muffinki migdałowo- miodowe z bezą