Ciastka i małe wypieki
Tradycyjne ciasto czekoladowe Murzynek przerobione na wersję bezglutenową. Smaczne, czekoladowe, puszyste ciasto polane czekoladową polewą ganache.
Pyszna, miękka babka o smaku waniliowym upieczona na mąkach bezglutenowych. Do tego zamiast masła można użyć oleju, aby babka była bez laktozy. Puszysta i tak lekka, że przypomina biszkopt ;)
Czekoladowe ciasto niskowęglowodanowe z masą serową i malinami. Mocno czekoladowe, z delikatną, kremową warstwą serową i do tego kwaskowe, orzeźwiające maliny.
Makro ciasta (1 z 16 kawałków): 249 kcal, B: 7,2g, T: 22,4g, W: 5,6g (W netto: 3,3g).
Tort prostokątny na większe uroczystości. Składa się z jasnego i ciemnego biszkoptu, przełożonego dżemem, z dwoma lekkimi kremami na bazie serka mascarpone. Jeden krem jest o smaku krówkowym, a drugi śmietankowym. Do tego żelka morelowa dodająca rześkiego, owocowego smaku. Tort pokryty jest masą maślaną ze słodzonym mlekiem skondensowanym. W środku tort jest lekki i nie za słodki.
Wspaniałe ciasto pijana śliwka na ciemnym biszkopcie, z orzechową wkładką, namoczonymi w alkoholu śliwkami, zatopionymi w masie budyniowej oraz polewą czekoladową.
Tort składający się z ciemnego biszkoptu, przełożonego przepyszną masą z dodatkiem masy krówkowej i prażonego, skarmelizowanego słonecznika. Dla przełamania słodyczy kremu, dodana jest warstwa frużeliny z owoców leśnych (można ją tak sama zrobić również z malin). Tort pokryty jest czarnym ganache i udekorowany skromnie złotymi dodatkami.
Jeśli chcecie wykonać tort w wersji bezglutenowej, to poniżej znajdziecie przepis na biszkopt bezglutenowy na budyniach.
Tortowe ciasto z kremem kajmakowym, bezami i bitą śmietaną na kakaowym spodzie. Pyszne, eleganckie, rozpływające się w ustach. Krem jest niezwykle smaczny, z masą krówkową i bezami, wzbogacony dodatkiem ajerkoniaku. Słodziutki, a jakże inaczej 😀 Dla przełamania słodyczy dodajemy kwaskowaty dżem.
Zanim zapytacie, bezy utrzymują się w kremie nawet przez 3 dni. (Dłużej nie sprawdzałam). Powinny być połamane na duże kawałki. Lepiej niech będą większe niż mniejsze.
Keto ciasto marchewkowe w formie tortu, przełożone kremem na bazie serka kremowego. Soczyste ciasto z chrupiącymi kawałkami migdałów, przełożone lekkim kremem. Długo zachowuje świeżość i świetnie smakuje.
Makro ciasta (1 z 16 kawałków): 302 kcal, B: 8,7g, T: 27,4g, W: 5,2g (W netto: 2,4g).
Tort urodzinowy w kształcie piłki nożnej w 3D. Składa się z dwóch ciast pieczonych w metalowej misce, przełożonych kremem ganache z ciemnej czekolady. Cały tort pokryty jest kremem ganache z białej czekolady i fondantem. (Ja użyłam metalowej miski, ale są również do kupienia specjalne półkule do pieczenia, jeśli ktoś korzystałby z nich częściej). Tort jest dość prosty w smaku, ale smaczny. To ciasto ucierane, przełożone kremem czekoladowym, uwielbianym przez dzieci.
Bardzo dobrze pracowało mi się przy tym torcie. Największa trudność to wycięcie równej kuli. Wiadomo, że złożone ciasto nie wyjdzie idealnie okrągłe i będzie wymagało naszej korekty, więc tutaj dobre oko jest potrzebne ;) Jest to ważny krok, ponieważ tylko na okrągłej kuli, łatki będą do siebie dobrze pasować i ich układanie będzie przyjemnością.
Na całą piłkę potrzeba 12 pięciokątów i 20 sześciokątów. Ponieważ tort nie jest całkiem okrągły, a ścięty od dołu, to tych łatek na tort potrzeba trochę mniej. (Ja wycinałam i od razu układałam na torcie. Potrzebne będzie ok. 11 pięciokątów i 15 sześciokątów). Każdy tort może mieć inną średnicę, w zależności od tego, jakiej miski użyliście, dlatego wielkość łatek też będzie indywidualna. Na szczęście istnieje wzór, dzięki któremu można łatwo wyliczyć długość boku potrzebnej figury. Obie figury są równoramienne, czyli wszystkie ich boki są takie same. Do wyliczenia długości boku, potrzebujemy najpierw zmierzyć obwód naszego tortu. Kolejno pomnożyć go razy dwa, a następnie podzielić przez 30.
Przykład:
Obwód mojego tortu to 62 cm.
62 x 2= 124
124: 30= 4,13 (szukana długość boku pięciokąta i sześciokąta)
Pyszny seromakowiec z dodatkiem wiśni na cienkim, kruchym cieście. To połączenie sernika i makowca w jednym cieście. Masy serowej i makowej jest mniej więcej tyle samo. Ciasto jest smaczne, zwarte i wilgotne. Do tego wiśnie, które dodają uroku i soczystości.
Prosty tort składający się z ciemnych biszkoptowych blatów, przełożony lekkim kremem z serka mascarpone i śmietanki, a także owocową frużeliną malinową. Całość udekorowana najprościej, podprażonymi, aromatycznymi wiórkami kokosowymi. Tort jest lekki, orzeźwiający i nie za słodki.
Tort można zrobić również w wersji bezglutenowej, dlatego poniżej podaję przepis na klasyczny biszkopt oraz bezglutenowy. Wybierzcie jeden z nich 🙂
Czytaj więcej: Tort kakaowy z frużeliną malinową i kremem mascarpone
Seromakowiec w wersji niskowęglowodanowej to pyszne połączenie warstw serowej, makowej i orzechowej. Ciasto jest wilgotne, pełne różnorodnych smaków, naprawdę pyszne. Przy takim deserze zapomnicie, że jesteście na diecie.
Makro ciasta (1 z 16 kawałków): 234 kcal, B: 12,3g, T: 18,3g, W: 7,2g (węglowodany netto: 3,9g)
Czytaj więcej: Seromakowiec z orzechową nutą (low carb, keto)
Ciasto serowo-makowo-orzechowe bez spodu. Pyszne, wilgotne ciasto, które jest dodatkowo bezglutenowe 😀 Bardzo smaczny seromakowiec z cienką warstwą orzechową na górze. Ciasto nie jest skomplikowane, ale trzeba się przy nim uwijać, ponieważ każda warstwa wymaga ubicia osobno białek. Jeśli mak jest już wcześniej przygotowany (tj. sparzony, odciśnięty i zmielony), to samo przygotowania wszystkich warstw zajmie godzinę.
Zmodyfikowałam przepis siostry Anastazji (z książki "Wielka księga ciast siostry Anastazji" ciasto pod nazwą: "Trójkolorowy"), zmniejszając mocno ilość użytego cukru, wyrzucając całkowicie proszek do pieczenia (który nie jest potrzebny w żadnej warstwie) oraz zamieniając mąkę pszenną na skrobię, aby ciasto było bezglutenowe.
To niskowęglowodanowy tort czekoladowy przypominający z wyglądu klasyczny tort oreo, stąd jego nazwa 🙂 Moja córka, wiedząc, że piekę ciasto keto, zapytała zdziwiona: "Zrobiłaś tort keto z oreo?". Mąż wszedł do kuchni i powiedział: "O ciasto z oreo". Chciałam was zapewnić, że do tortu nie dodałam słynnych ciasteczek 😉 To czekolada zrobiła swoje. Dodana roztopiona, chłodna czekolada do chłodnego kremu natychmiast twardnieje, tworząc efekt przypominający stracciatellę.
Kremem przełożone są dwa blaty mocno czekoladowego ciasta. Ciasto zawiera cukinię, co sprawia, że jest niezwykle wilgotne, ale jej smak nie jest wyczuwalny. Na wierzchu upieczonego ciasta widać wiórki cukinii (możesz to zobaczyć na etapowym zdjęciu), ale w przekroju jej nie widać, a wierzch pokryty jest kremem. Nawet moja najmłodsza córka, która nie lubi cukinii, zjadła to ciasto, nie wiedząc, że zawiera cukinię. Powiedziałam jej dopiero po tym, jak je zjadła.
Makro ciasta (1 z 12 kawałków): 326 kcal, B: 6,5g, T: 30,4g, W: 5,88g (węglowodany netto: 3,4g)
Dwupiętrowy tort, który upiekłam z okazji 20- tej rocznicy ślubu naszego małżeństwa. Dolny tort to tort czekoladowy z żelką wiśniową i amaretto. Jest ciężki, stabilny, odpowiedni na tort dolny. Mocno czekoladowy, z wiśniową wkładką i lekkim posmakiem likieru amaretto. Górny tort jest lżejszym tortem, składającym się z jasnego biszkoptu, masy serowej i również żelki wiśniowej, tym razem bez alkoholu. Całość obłożona jest stabilną masą z masła i masy krówkowej/ słodzonego mleka skondensowanego. Do dekoracji użyłam róż z papieru waflowego, koronki z 'kisielu' oraz brokatu jadalnego, przygotowanego samodzielnie. (Przepisy na poszczególne dekoracje będę pokazywać w najbliższych postach).
Proste i szybkie do przygotowania ciasto ze świeżymi śliwkami lub innymi owocami. To ciasto ucierane, ale z dodatkiem dużej ilość mąki, przez co smakuje jak miękkie, delikatne kruche ciasto, które niemal rozpływa się w ustach. Pyszne, lekkie, z soczystymi śliwkami.
Mocno wilgotne, czekoladowe i zdrowe ciasto z dodatkiem awokado. Ciasto jest niskowęglowodanowe, keto, bezglutenowe i bez laktozy. Awokado nie jest wyczuwalne w cieście, natomiast nadaje mu wyjątkowo soczystą konsystencję. Ciasto przygotowuje się szybko i łatwo.
Makro ciasta (1 z 10 kawałków, waga kawałka ok. 43g): 109 kcal, B: 3g, T: 9,2g, W: 2,8g (W netto: 0,8g).
Łatwe ciasto budyniowe na biszkoptach. Bardzo proste i szybkie do przygotowania, a w smaku lekkie i smaczne. To budyń z dodatkiem jogurtu (twarogu lub skyru), który nadaje mu kremowości i lekkiego orzeźwienia. Jeśli chcecie, możecie w budyń włożyć owoce, będzie bardziej orzeźwiające. Bez owoców ciasto też jest pyszne i kroi się łatwiej. Po tym co zaobserwowałam, dzieci wolą wersję bez owoców ☺
Słynny, puszysty, bardzo kremowy sernik bez spodu, z charakterystyczną, mocno przypieczoną skórką. Jeden z najlepszych serników o aksamitnej konsystencji, który rozpływa się w ustach. Ponieważ pieczony jest w wysokiej temperaturze sernik mocno wyrasta, przypieka się mocno z wierzchu (wygląda jak lekko spalony), a potem opada. Z wyglądu do pięknych wypieków nie należy ;)
Pieczony jest na serkach kremowych z dodatkiem soli w składzie, przez co jest nie tylko słodki, ale także lekko słony, co bardzo korzystnie wpływa na jego smak. Bardzo łatwy i szybki do przygotowania. Ten przepis jest bez dodatku mąki, dlatego jest bezglutenowy. Można użyć erytrytolu zamiast cukru i będzie również niskowęglowodanowy jak również keto.
Proste, ucierane ciasto cytrynowe, które już jest na Domowych Wypiekach pod nazwą: "Ciasto cytrynowe", w wersji z lukrem cytrynowych (tak jak najbardziej lubią dzieci), tym razem w wersji bardziej eleganckiej i pod rodziców ;). Do ciasta dodałam lekko orzeźwiającą i stabilną masę budyniowo- galaretkową. Galaretka utwardza budyń i nadaje mu owocowego smaku. Na wierzchu jest lekki krem ze śmietanki i serka mascarpone. Do dekoracji użyłam startej, ciemnej czekolady i małych kawałków truskawek.
Czytaj więcej: Ciasto cytrynowe z masą budyniowo- galaretkową
Tort o smaku mango, z jasnymi blatami biszkoptowymi, żelką mango, mango curdem i kawałkami świeżego mango. Do tego prosty krem z serka mascarpone i bitej śmietany. Tort ma wyraźny smak mango, jest delikatny, kremowy i nieprzesłodzony. Pokryty jest stabilnym kremem ganache z białej czekolady i dripem również z białej czekolady, zabarwionym na żółto, aby pasowało do mango.
Przygotowanie tortu najlepiej rozłożyć na trzy dni. Pierwszego dnia przygotować krem mango curd, żelkę i upiec biszkopty. Drugiego dnia złożyć tort, a trzeciego otynkować i udekorować.
Popularne, znakomite ciasto z malinami i bezą. Składa się z kruchego spodu, grubej warstwy malin w galaretce, kremu śmietankowego z serka mascarpone i śmietanki oraz chrupiącej bezy posypanej płatkami migdałowymi. Jest lekkie, rozpływające się w ustach. Jest to lekko zmieniony przepis Doroty z "Moich Wypieków", która jako pierwsza go opublikowała.
Malinową chmurkę można też upiec w wersji bezglutenowej. Pod głównych przepisem podaję przepis na ciasto kruche bezglutenowe. Proszę tylko upewnić się, że wszystkie użyte produkty są bezglutenowe.
Proste, ucierane ciasto o smaku cytrynowym. Polane jest lukrem cytrynowym, aby było jeszcze bardziej cytrynowe. Jest wilgotne i wyraźnie cytrynowe. To jedno z ulubionych ciast dziecięcych. Sprawdzi się na różnego rodzaju imprezach urodzinowych, przedszkolnych, szkolnych, czy piknikach lub po prostu do kawy. Dla dzieci, udekorowałam jej dodatkowo żelkami. Ciasto jest wysokie na ok. 3 cm.
Tort na Pierwszą Komunię Świętą składający się z jasnego biszkoptu olejowego, którego blaty przełożone są jagodowym, malinowym i truskawkowym musem. Tort jest klasyczny, ze skromną dekoracją, obłożony kremem maślanym z dodatkiem serka mascarpone (zwanym 3M). W smaku jest smaczny, lekki i orzeźwiający.
Lekki, delikatny, piankowy sernik bez pieczenia, bez cukru i glutenu. Pyszna, serowa chmurka z ubitej na piankę galaretki, twarogu i bitej śmietany. Super orzeźwiający deser niskowęglowodanowy i ketogeniczny.
Pierwsze trzy zdjęcia to sernik z galaretką malinową i musem truskawkowym, przygotowany w tortownicy o śr. 20 cm. Sernik jest wysoki na 5 cm. Natomiast dwa ostatnie zdjęcia to sernik z galaretką cytrynową i musem malinowym w tortownicy 23 cm.
Niskowęglowodanowa, czekoladowa babka bez mąki. Łatwa i szybka do przygotowania. Jest mocno czekoladowa, wilgotna, choć kruszy się przy krojeniu (w końcu na samych migdałach) i nie za słodka. Na pierwszych 3 zdjęciach jest babka z czekoladą 70%. Można ją zrobić również z dodatkiem czekolady 85%, ale będzie wtedy bardziej wytrawna w smaku. Dwa ostatnie zdjęcia to babka na czekoladzie 85%, gdzie 30 g zmielonych migdałów zastąpiłam kakao. Najsmaczniejsza w duecie z polewą czekoladową.
Makro ciasta z czekoladą 70% (1 z 15 kawałków): 328 kcal, B: 7,5g, T: 28,5g, W: 8,6g (W netto: 7,2g).
Czytaj więcej: Babka czekoladowo- migdałowa (low carb, keto)
Miękka, puszysta, delikatna babka drożdżowa z rodzynkami i kandyzowaną skórką pomarańczową. Nadaje się nie tylko jako wielkanocna babka, ale również jako proste, drożdżowe ciasto na śniadanie, czy do kawy. Aromatyczna alternatywa dla chałki ;)
Ucierane ciasto cytrynowe w zatopioną w nim masą serową, ułożoną w kratkę tak, że po upieczeniu ciasto wygląda spektakularnie, jakby miało małe, kwadratowe poduszeczki. Ciasto jest puszyste, wilgotne, o aromacie cytrynowym, a dodatek masy serowej wzbogaca je smakowo.
Lekki i delikatny tort kawowo- wiśniowy, na puszystym biszkopcie kawowym. Przełożony jest lekkim kremem z serka mascarpone i bitej śmietany oraz wiśniową frużeliną z dodatkiem amaretto. Pyszny, lekki, wilgotny i aromatyczny. Wiśnie i kawa to idealne połączenie.
Pyszne, słodkie, kremowe ciasto na kakaowym spodzie, z delikatnym kremem krówkowym z dodatkiem daktyli i orzechów oraz delikatną, chrupiącą bezą. Ciasto jest przepyszne, lekkie i rozpływające się w ustach.
Szybka kremówka, czyli pyszna, kremowa masa budyniowa na krakersach lub herbatnikach. Myślę, że można też użyć gotowego ciasta francuskiego. Proste ciasto bez pieczenia, a jednocześnie bardzo smaczne.
Marchewkowe ciasto bez mąki, za to ze sporą ilością orzechów i migdałów. Przełożone pysznym kremem z serka kremowego i śmietanki. Smaczne, wilgotne, nie za słodkie i łatwe do przygotowania. Długo zachowuje świeżość.
Leśny mech w wersji keto. Skorzystałam z klasycznego przepisu na leśny mech znajdujący się na stronie: "Leśny mech z galaretką" i pozamieniałam te składniki, aby były wszystkie keto. Ciasto jest smaczne, lekkie i wilgotne.
Makro ciasta, bez owoców (1 z 16 kawałków): 234 kcal, B: 6g, T: 21,6g, W: 2,8g (W netto: 0,5g).
Pyszne, tortowe ciasto na kakaowym biszkopcie, przełożonym czekoladowym kremem z nutellą, pokryty frużeliną wiśniową z likierem amaretto, który dodaje fajnego aromatu, kremem z serka mascarpone i śmietanki oraz chrupiącej bezy. Fajne, eleganckie i bardzo smaczne ciasto.
Tort biszkoptowy z musami owocowymi: z malin, mango i owoców leśnych. Tort jest lekki, owocowy, orzeźwiający i u mnie bezglutenowy. (Zrobiłam go na biszkopcie kukurydzianym, ale można zrobić zwykły biszkopt na mące pszennej. Podam oba przepisy poniżej ;)).
Cały tort pokryty jest masą maślaną z mlekiem skondensowanych. Wybrałam tę masę, ponieważ jest szybka do przygotowania, co przy tym torcie jest dużą zaletą, ponieważ czas oczekiwania na stężenie się poszczególnych musów wydłuża sporo czas przygotowania całego tortu. Niemniej jednak tort nie jest skomplikowany. Każdy mus przygotowuje się w ten sam sposób. Musy są bardzo smaczne, a ich różnorodność wpływa pozytywnie na smak i wygląd tortu w przekroju.
Biszkoptu w wersji bezglutenowej nie nasączam ponczem. Jest on delikatniejszy od klasycznego i po nasączeniu znacznie "siada". Zwykły biszkopt można spokojnie nasączyć np. wodą z cytryną.
Dekoracja jest bardzo prosta. Zrobiłam drip z białej czekolady, a ćwiartki kul to posklejane wodą półkola z papieru waflowego, oprószone złotym barwnikiem w proszku. (Użyłam bezglutenowych hostii).
Czytaj więcej: Tort z musem malinowym, mango i owoców leśnych
Lekkie ciasto na jogurcie naturalnym z galaretkami. Proste ciasto składające się tylko z galaretek i jogurtu, bez dodatkowego cukru. Ciasto jest lekkie, delikatne, orzeźwiające i nie za słodkie.
Strona 1 z 37