Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

babeczki z rabarbarem

Oto smaczne, soczyste i nie za słodkie babeczki. Super kombinacja słodkiego z kwaśnym. Na drugi i trzeci dzień smakują równie dobrze jak w pierwszy. Odważę się nawet powiedzieć, że lepsze na drugi dzień, co jest dość nietypowe jak na babeczki. Smaczne same, nawet bez masy, czy lukru.

Składniki:
Ciasto:

  • 250g rabarbaru
  • 175g miękkiego masła
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 150g cukru
  • 4 jajka
  • 350g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 łyżek mleka (temperatura pokojowa)

Masa:

  • 4 jajka
  • 9 łyżek cukru
  • 325g masła
  • ewentualnie: troszkę barwnika spożywczego czerwonego

lub lukier:

  • 75g cukru pudru
  • ½ soku z cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Rabarbar umyć, obrać i pokroić na kawałki.
  2. Masło, sól, cukier i cukier waniliowy ubić mikserem. Dalej miksując dodawać po jednym jajku.
  3. Odłożyć jedną łyżkę mąki. Resztę mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i miksując na małych obrotach dodać na przemian z mlekiem do masy.
  4. Rabarbar wymieszać z odłożoną łyżką mąki i delikatnie wmieszać do ciasta.
  5. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Ciasto wyłożyć do formy.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku około 25- 30min. w temperaturze 200°C.
  7. Po upieczeniu ostudzić na kratce z piekarnika.
  8. Babeczki udekorować masą lub lukrem.

02

Uwaga: Wyszło mi 17 ładnych, dużych babeczek, więc najlepiej rozłożyć ciasto do jednej formy i resztę ciasta odstawić na bok. Po upieczeniu pierwszej porcji, upiec pozostałe babeczki. Jeśli ktoś ma dwie formy na muffinki może oczywiście upiec od razu na dwóch. Ja piekę w jednej formie i z ciastem nic się nie dzieje jak czeka pół godziny ;).

Podaję jeszcze sposób przygotowania masy dla zainteresowanych:

  1. Jajka (całe) i cukier ubić na parze. Miskę przełożyć do zimnej wody i dalej ubijając ostudzić. Osobno utrzeć masło na gładką masę. Dalej miksując, stopniowo dodawać ostudzoną masę jajeczną. Można dodać troszkę barwnika dla koloru.
  2. Masę przełożyć do szprycy i udekorować babeczki. Babeczki wstawić do lodówki (ze względu na masę).

Lub lukier:

  1. Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny. Posmarować babeczki i pozostawić do wyschnięcia.

Przepis na ciasto pochodzi ze strony: www.chefkoch.de, autor: Simone Hefner, „Rhabarber- Muffins”.

zegarek

Czas przygotowania (samego ciasta):

około 20 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 25- 30 min.
porcje

Liczba sztuk:

około 17
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

babeczki z rabarbarem

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony