pierożki z jabłkami

Miękkie, serowe ciasteczka w kształcie pierożków, nadziewane smażonymi jabłkami i rodzynkami.

Składniki:
Nadzienie:

  • 2 duże jabłka
  • 50ml wody
  • 10g cukru (cukier najlepiej dopasować samemu w zależności od kwaśności jabłek)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • rodzynki (według uznania)
  • pół łyżeczki cynamonu

Ciasto:

  • 150g twarogu z wiaderka lub twarożku śmietankowego (dałam Quark)
  • 6 łyżek mleka
  • 6 łyżek oleju
  • 100g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300g mąki pszennej

dodatkowo:

  • 1 żółtko
  • trochę mleka

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka umyć, obrać i pokroić w kostkę. Jabłka przełożyć do garnka, podlać wodą, dodać cukier, cukier waniliowy, sok z cytryny i ugotować, aż jabłka zmiękną i woda wyparuje. Dodać rodzynki  i cynamon. Wymieszać. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Składniki na ciasto zagnieść na gładką masę. Ciasto rozwałkować na około 0,5 cm grubości. Z ciasta wykrawać kółka dowolnej wielkości (u mnie o średnicy 9cm). Na środek placuszków wyłożyć trochę jabłek. Placuszki złożyć na pół i ścisnąć dobrze boki. (Sklejamy jak pierogi). 
  3. Gotowe ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować rozkłóconym żółtkiem z mlekiem.

02

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C.

Przepis pochodzi ze strony: www.wunderkessel.de.

zegarek

Czas przygotowania:

około 40 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 30 min.
porcje

Liczba sztuk:

około 18
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Pierożki z jabłkami

Pierożki z jabłkami