Ciastka z ciasta francuskiego z truskawkami

Szybkie ciastka z ciasta francuskiego z budyniem i świeżymi owocami. Owoce polane są polewą do tortów, aby ładnie się błyszczały. Jeśli taka polewa jest trudno dostępna w sklepach, można przygotować ją szybko samemu w domu.

Składniki:

  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 1 opakowanie polewy do tortów przeźroczystej (Tortenguss)*
  • ok. 20 truskawek
  • 1 żółtko

Sposób przygotowania:

  1. Ugotować budyń według przepisu na opakowaniu. Przykryć folią spożywczą i pozostawić do ostygnięcia.
  2. Truskawki umyć, osuszyć, odszypułkować i pokroić na połówki.
  3. Ciasto francuskie rozwinąć i z każdego płata wyciąć po 6 kwadratów.

2

  1. Każdy kwadrat delikatnie złożyć na pół w trójkąt i naciąć brzeg na ok. 1cm szerokości, nie nacinając do końca.

3

  1. Kwadraty ponownie rozwinąć. Górny brzeg przełożyć na dół, a dolny na górę.

45

  1. Budyń wyłożyć do środka kwadratów. (Spokojnie może być z górką).

6

  1. Zawinięte boki i końce posmarować rozkłóconym żółtkiem.
  2. Piec w nagrzanym piekarniku do zarumienienia ok. 20- 30 minut w temperaturze 180°C.
  3. Po upieczeniu na ciastkach ułożyć po 1-2 truskawki.
  4. Przygotować polewę według przepisu na opakowaniu. Gotową polewą polać truskawki i budyń.

Polewa do tortów:

Składniki:

  • 1 kopiata łyżka mąki ziemniaczenej lub skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru
  • 250ml wody lub soku owocowego

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wymieszać z cukrem i małą ilością wody. Resztę wody zagotować i ciągle mieszając, wlać cienkim strumieniem wymieszaną mąkę.
  2. Gotować ok. 0,5 - 1 minuty, aż całość zgęstnieje.
  3. Ciepłą polewę rozłożyć łyżką na ciastkach.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 25 min.
zegarek3

Czas pieczenia jednej blachy:

około 20- 30 min.
porcje

Ilość sztuk:

12
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Ciastka z ciasta francuskiego z truskawkami

Ciastka z ciasta francuskiego z truskawkami

Powiązane przepisy