Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Pączki serowe

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej (dodałam jeszcze ½ szklanki)
  • 300g twarogu półtłustego
  • 3 łyżki cukru
  • 1/3 szklanki letniego mleka
  • 1 łyżka margaryny
  • 30g drożdży
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Drożdże rozpuścić w letnim mleku. Dodać łyżeczkę cukru i 2- 3 łyżki mąki. Wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia.
  2. Margarynę  roztopić i ostudzić.
  3. Twaróg zmielić dwukrotnie.
  4. Całe jajka i żółtko ubić mikserem z resztą cukru. Dalej miksując dodać twaróg i roztopioną margarynę. Mikser wyłączyć. Dodać przesianą mąkę i zaczyn. Ciasto wyrobić, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  5. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, formować z niego małe pączki.
  6. Smażyć na oleju z obu stron. Usmażone pączki układać na ręczniku papierowym, aby tłuszcz ociekł.
  7. Ostudzone posypać cukrem pudrem.

Uwaga: Ciasto będzie trochę klejące, ale jeśli będzie za rzadkie dodać jeszcze troszkę mąki. Ciasto ma mieć taką konsystencję, aby dało się uformować ładne kulki.

Smacznego Smile.

Przepis pochodzi ze strony: www.mojeciasto.pl, „Pączki serowe”.

zegarek

Czas przygotowania:

około 60 min.
porcje

Liczba sztuk:

około 20
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: niski

Pączki serowe

Pączki serowe

Obserwuj Domowe-Wypieki na:

Facebook Google+ Twitter Pinterest Instagram

Udostępnij przepis znajomym na:

Facebook Google+ Twitter Pinterest Instagram
Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

  • Gość - Joanna

    Gusko polecam tylko twaróg. Każdy inny ser zmieni konsystencję ciasta i możliwe, że będzie potrzeba dosypania większej ilości mąki.

  • Gość - Guska

    witam, czy może to byc ser philadelphia? dziękuje i pozdrawiam

  • Gość - Kasia

    Witam waśnie robie te pączusie,tylko że dodaam trochę więcej sera i jestem ciekawa czy wyjdą :roll:

  • Gość - Joanna

    Fajnie, że Ci się przepis podoba :-) . Masz rację, ser jest tylko delikatnie wyczuwalny. Jak jadłam oryginalne pączki serowe, to jak bym nie wiedziała, że są z serem to bym nie zgadła :D . Pozdrawiam

  • Gość - Gość

    Hey zrobilam paczusie wyszly bardzo dobre coprawda troche malo czuc bylo ser ale napewno nastepnym razem beda lepsze
    przepis super dziekuje bardzo i pozdrawiam :)

  • Gość - Joanna

    Tak, możesz. Powodzenia :)

  • Gość - Iwonka 34

    Czesc mam zamiar zrobic te paczki wygladaja barzo pysznie ale zastanawiam sie czy moge zamiast zwyklego twarogu dodac sera takiego jak sie dodaje do sernika on juz jest gotowy i nie trzeba go mielic wielokrotnie .
    Pozdrawiam

  • Gość - Joanna

    Elinko pączki są delikatnie serowe. Oczywiście, że możesz je nadziać. Ciasto jest klejące, więc najłatwiej będzie jeśli je najpierw usmażysz i następnie nadziejesz ze szprycy.

  • Gość - elinka92

    Witam,
    czy te pączki są bardzo serowe? Trochę jak sernik? I czy można je nadziewać? Szukam właśnie przepisu na takie pączki, ale wszystkie są bez nadzienia...

English French German Italian Russian Spanish

Fani Na Google+

Zdjęcia Użytkowników

Fani Na Facebook'u

Ostatnie Komentarze

Tak, zastyga bardzo szybko. To najtrudniejszy etap w tym przepisie. Gdyby nie wy...
Dziękuję za odpowiedź
Jak zrobię swoje, podeślę Ci zdjęcie! Mam trochę inny p...
To dobrze A czy po rozsmarowaniu karmelu na blacie ciasta trzeba na prawdę tak ...
Agnieszko, tortownica o średnicy 24 cm (patrz punkt 3). Wysokości nie mierzyłam....
Aleksandro, jest twarda, ale spokojnie da się ją pogryźć
Początek strony