Pączki serowe

Miękkie, puszyste mini pączki z twarogiem. Przygotowuje się je jak klasyczne pączki z ciasta drożdżowego, ale dodatkowo dodaje się jeszcze twaróg. Twaróg jest delikatnie wyczuwalny w smaku. Ciasto w środku pączków jest miękkie, sprężyste i lekko wilgotne od sera.

Składniki:

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej (użyłam 350g)
  • 300g twarogu półtłustego
  • 3 łyżki cukru
  • 1/3 szklanki letniego mleka
  • 1 łyżka masła lub margaryny
  • 30g świeżych drożdży
  • 2 jajka
  • 1 żółtko

Dodatkowo:

  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i 2- 3 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
  2. Twaróg zmielić.
  3. Masło (lub margarynę) roztopić i ostudzić.
  4. Całe jajka i żółtko utrzeć mikserem z resztą cukru na jasną, puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo twaróg i roztopione masło. Mikser wyłączyć. Dodać przesianą mąkę i zaczyn. Wyrobić na gładkie ciasto, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (ok. 1 godziny).
  5. Z wyrośniętego ciasta formować małe kulki.
  6. Smażyć na oleju z obu stron. Usmażone pączki układać na ręczniku papierowym, aby ociekły z tłuszczu.
  7. Ostudzone posypać cukrem pudrem.

Uwaga:

  • 1 szklanka= 250ml

Źródło: Przepis pochodzi ze strony przepisy.pl

Czas:

Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 30

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: niski
Pączki serowe Pączki serowe Pączki serowe